Terenskom nastavom iz Povijesti i svečanošću toplički učenici obilježili Dan neovisnosti Foto: Sanja Habek

Terenskom nastavom iz Povijesti i svečanošću toplički učenici obilježili Dan neovisnosti

Varaždinske vijesti | 16.10.2019. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Već dugi niz godina u topličkoj se školi Antuna i Ivana Kukuljevića na poseban način obilježavaju važni povijesni datumi pa je tako proslavljen i Dan neovisnosti. Kratka svečanost započela je intoniranjem hrvatske himne i minutom šutnje u čast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, a zatim su članice Povijesne grupe kratkim izlaganjem uz slikokaz istaknule najznačajnije odrednice jednog od važnijih nadnevka u hrvatskoj povijesti.

Učenje o Domovinskome ratu nastavljeno je terenskom nastavom osmaša i članova Povijesne grupe. U organizaciji Udruge Specijalne jedinice policije „Roda“ u Poljani Biškupečkoj osmaši su slušali o ulozi Specijalne policije MUP-a RH, a posebno PU varaždinske "Roda" za vrijeme i nakon Domovinskog rata.

Prigodnim govorom obratio se i Goran Mihalić, ratni zapovjednik i predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije „Roda“. Predstavio je svoje suborce koji također svojom marljivošću doprinose radu Udruge i ukratko ispričao o nastanku „Roda“ te istaknuo sve aktivnosti Udruge koje doprinose sjećanju na Domovinski rat. Nakon obraćanja gospodina Mihalića prikazan je kratki dokumentarni film Ratni put Specijalne jedinice policije „Roda“ koji je kod svih prisutnih izazvao snažne emocije, a dokaz je gromoglasni pljesak koji je nakon projekcije odjeknuo dvoranom.

Nakon projekcije učenici su razgledali izložbu ratnih fotografija, a posebno zanimanje pokazali su za razgledavanje izloženog naoružanja. Druženje se nastavilo uz domjenak za učenike i učitelje, a u školu smo se vratili punih ruku - svima je poklonjena Povjesnica SPJ PU varaždinske "Roda" u Domovinskome ratu, a školska će knjižnica biti bogatija za dvije monografije. Na terensku nastavu učenici su išli u pratnji učitelja Drage Ilića i Zlatka Čmigovića te učiteljice Sanje Habek.