Svečanost izvrsnosti: Hrvatska od danas ima deset novih europskih točaka za darovitu djecu

Napisao/la: VV -
Svečanost izvrsnosti: Hrvatska od danas ima deset novih europskih točaka za darovitu djecu Foto: Varaždinska županija

Hrvatska od danas ima deset novih europskih točaka za darovite. Centri izvrsnosti Varaždinske županije, jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj, organizirali su svečanost dodjele certifikata novoimenovanim europskim točkama za darovite.
Riječ je o ustanovama, institucijama i udrugama iz svih dijelova Hrvatske koje uspješno rade s darovitom djecom, i to od vrtićke, pa do srednjoškolske dobi. Certifikate Europska točka za darovite su primili: Udruga za darovitost DAR, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, VI. osnovna škola Varaždin, Dječji vrtić „Dječji svijet“ Varaždin, Osnovna škola Trnjanska, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Glazbena škola u Varaždinu, Gimnazija Petar Preradović Virovitica, Srednja škola Pregrada i Ka Raddar Karlovačke županije.
- Posebna je čast što kao jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj imamo priliku biti domaćini predstavnicima već registriranih europskih točaka za darovite, kao i predstavnicima deset ustanova, udruga i institucija kojima su danas uručeni certifikati. Certifikati su potvrda da su napravili iskorak u radu s darovitom djecom, da rade izvrsno i izvan uobičajenih okvira, a vjerujem da su im i  satisfakcija za sav uloženi trud u rad s talentiranom djecom. Na tome im čestitamo. Posebno je vrijedno što su na jednom mjestu stručnjaci iz svih dijelova Hrvatske, što će u našoj Županijskoj palači razmijeniti iskustva i nadograđivati svoje sustave, jer time neće unaprijediti samo svoj rad s darovitom djecom, nego i cijelu Hrvatsku – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Voditelj Europskog centra izvrsnosti Hrvatske i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek istaknuo je kaoo je ovo prvi susret točaka za darovite. 

- Dat ćemo pregled što radimo mi u Europskom centru izvrsnosti u Varaždinskoj županiji, a svoj rad predstavit će i registrirane europske točke za darovite, Škola stvaralaštva – Novigradsko proljeće, Udruga „Vjetar u leđa“, Hrvatski robotički savez, OŠ „Petar Zoranić“ Nin, Dječji vrtić „Cvit Mediterana“ i Centar za poticanje darovitosti Rijeka. Svatko od nas će staviti „na stol“ ono što je najbolje i učit ćemo jedni od drugih – rekao je  Huđek, voditelj Europskog centra izvrsnosti Hrvatska i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije. 
Čestitke je uputila pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

– Drago mi što sam ovdje i što mogu prisustvovati aktivnostima za poticanje izvrsnosti među učenicima. U Varaždinskoj županiji je tradicija rada s darovitim učenicima doista dugogodišnja, a postala je prepoznatljiva i na međunarodnoj razini. Izvrsni učenici su naša budućnost, oni potiču inovacije i pokreću naše gospodarstvo – rekla je Kralj.

Koja je uloga Europskog centra za darovite, govorila je tajnica Europske mreže za podršku darovitima Csilla Fuszek, ujedno voditeljica Europskog centra za darovite u Mađarskoj. Predavanje je održao doc. dr. sc. Željko Rački s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, dok je Stiven Toš iz Rotary RC Varaždina 1181 iznio primjer dobre prakse.

Barbara van Ginneken iz Nizozemske predstavila je međunarodnu specijalizaciju za rad s darovitim učenicima i studentima po programu „The RadboudSCW International Training on High Ability“, čiji je nositelj nizozemsko sveučilište Radboud University iz Nijmegena. Riječ je o edukaciji namijenjenoj profesionalcima, stručnjacima koji već rade s osobama s visokim mogućnostima.

- Ovakvi susreti su za nas važni. U Nizozemskoj imamo znanja kako raditi s darovitom djecom, ali imate ih i vi, posebice ovdje u Varaždinskoj županiji. Blisko surađujemo i na tome smo zahvalni, jer ako radiš s darovitima, važno je prijeći nacionalne granice i dijeliti iskustva – istaknula je Barbara van Ginneken.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.