Sudionici projekta "The School we like to learn in" posjetili Varaždin Foto: Varaždinska županija

Sudionici projekta "The School we like to learn in" posjetili Varaždin

I.D./Varaždinske vijesti | 25.5.2017. u 08:01h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Partnerima projekta pod nazivom "The School we like to learn in", u koji je uključena i Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola iz Varaždina, predstavljena je politika obrazovanja Varaždinske županije.

Riječ je o projektu iz programa Erasmus+, koji pokušava dati odgovor na pitanje kako smanjiti prerano napuštanje škole kroz animaciju učenika raznim aktivnostima koje ih vežu uz školu i čine ju zanimljivom i privlačnom, s obzirom da rano napuštanje škole ili odustajanje utječe na ljude tijekom života i smanjuje njihovu priliku za sudjelovanjem u društvenim, kulturnim i gospodarskim dimenzijama društva te povećava individualni rizik od nezaposlenosti, siromaštva i socijalne isključenosti.

Predstavnike škola iz Latvije, Italije, Španjolske, Portugala i Austrije ugostio je župan Predrag Štromar zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom, a gostima je prezentiran sustav obrazovanja Varaždinske županije te Centri izvrsnosti, kako bi se podijelili primjeri dobre prakse.

Štromar je izrazio zadovoljstvo ovim posjetom gostiju iz Latvije, Italije, Španjolske, Portugala i Austrije te istaknuo kako se nada da će svatko od njih za svoju državu pronaći nešto što će dati poboljšanje u kvaliteti obrazovanja kako bi što više učenika završavalo srednju školu.

- Varaždinska županija je najkonkurentnija županija u Hrvatskoj i županija koja ima najbolji sustav osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj. Više od 60 posto našeg proračuna ulažemo u obrazovanje. Morali smo toliko početi ulagati, jer smo uglavnom imali tvornice kožarske i tekstilne industrije gdje ljudi nisu trebali završiti srednju školu, a da bi mogli raditi. Danas ulažemo u ona zanimanja koja imaju veću vrijednost, a trenutno se najviše traže programeri u metalnoj industriji i općenito IT sektor. Primijetili smo da nam u zadnje dvije, tri godine dosta rastu plaće, a i inače smo iznad prosjeka države. Trenutno naše srednje škole polazi 8.000 učenika, a od toga ih je oko 6.500 iz naše županije, dok razlika dolazi iz druge županije, što potvrđuje da imamo najbolji obrazovni sustav – naglasio je Štromar dodavši kako je Županija imala problema u pregovorima s Europskom unijom kad je tražila sredstva za ulaganje u obrazovanje i izgradnju osnovnih i srednjih škola, gdje nije dobila ništa, upravo iz razloga što ima najbolji prosjek završavanja srednjih škola koji iznosi čak 98 posto.

Ravnatelj Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin Zoran Hajek napomenuo je kako je iznimno zadovoljan realizacijom projekta.

- Projekt je trajao dvije godine i zaista smo uložili veliki trud kako bi djeci pružili što više stvari izvan redovnog obrazovanja, od raznih aktivnosti, mobilizacijskih i motivacijskih te ih time zadržali što duže u školi i u tome smo uspjeli - zaključio je ravnatelj.

Prezentaciju o obrazovanju u Varaždinskoj županiji održao je pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za poslove župana mr.sc. Robert Kelemen. Inače, partneri projekta su Srednja škola Mistelbach iz Austrije, ITC Calamandrei srednja škola iz Rima u Italiji, grupa osnovnih škola iz Amareleje u Portugalu pod nazivom Agrupamento de Escolas de Amareleja, Srednja škola Donoso Cortes iz Don Benita u Španjolskoj te Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola iz Varaždina, a voditelj projekta je Srednja škola Malpils iz Latvije.