Studenti iz SAD-a na FOI-ju predstavljaju svoje projekte, ali uče i o kulturnoj baštini

Napisao/la: -
Studenti iz SAD-a na FOI-ju predstavljaju svoje projekte, ali uče i o kulturnoj baštini Foto: Krešimir Đurić

Fakultet organizacije i informatike od 14. do 25. lipnja domaćin je 9. Međunarodnog studentskog istraživačkog simpozija o interkulturalnom učenju. Riječ je o simpoziju koji FOI svake godine tradicionalno organizira u suradnji sa sveučilištima iz Sjedinjenih Američkih Država.

Cilj studentskog simpozija je poticanje međunarodne suradnje studenata i nastavnika u području znanstvenih istraživanja te umrežavanje u međunarodne istraživačke timove. Studenti prezentiraju rezultate projekata koje provode na matičnim institucijama, a upravo je istraživački rad važan dio obrazovnih programa na američkim sveučilištima.

foi_medjunarodni_simpozij_01.JPG

Ovogodišnji organizacijski partneri FOI-ja su Sveučilište Cincinnati iz Ohia, koje je, na prijedlog FOI-ja, i strateški partner Sveučilištu u Zagrebu, Sveučilište Centralna Florida iz Orlanda na Floridi, Sveučilište DePaul iz Chicaga u saveznoj državi Illinois, kao bilateralni partner Sveučilištu u Zagrebu, i Sveučilište Južna Karolina iz Kolumbije u saveznoj državi Južna Karolina u SAD-u.

- Kad smo započeli s ovim projektom, očekivali smo da će biti riječ tek o nekoliko susreta i radionica. Međutim, studenti zaista žele predstaviti svoja istraživanja, razmjenjivati iskustva u međunarodnom okruženju te smo tijekom ovih devet godina došli do 80-ak mobilnosti profesora i studenata, a posebnost projekta jest da ne uključuje samo znanstvenu komponentu, već ima i komponentu interkulturalnog učenja koja uključuje UNESCO baštinu, od čipke preko Plitvičkih jezera do spomenika kulture i slično. Oni sve to bilježe i integriraju informacijsko-komunikacijsku tehnologiju u taj dio praćenja - napomenula je izv.prof.dr.sc. Violeta Vidaček - Hainš, voditeljica projekta, na današnjem svečanom otvorenju simpozija.

foi_medjunarodni_simpozij_11.JPG

Sudionici simpozija tako su dosad posjetili Ekomuzej čipke i čipkarstva u Lepoglavi i dvorac Trakošćan, a planiran je i posjet Čakovcu, Zagrebu, Plitvičkim jezerima i Zadru, uz brojne druge aktivnosti te predstavljanje studentskih istraživanja.

- Kako se informatika koristi u svim sferama, pokušavamo im omogućiti da vide kakva je primjena informatike u medicini, psihologiji i drugim područjima. Posebnost ovog projekta je i volontiranje te svi naši studenti i nastavnici rade na volonterskoj osnovi, uz veliku potporu Fakulteta i Sveučilišta, jedinica lokalne samouprave, Studentskog zbora i Studentskog centra. Riječ je o nekoliko stotina ljudi bez koji sve ovo ne bi bilo moguće organizirati - naglasila je Vidaček - Hainš.

Dodala je da na FOI stiglo 14 nastavnika i studenata iz SAD-a, i to sa Sveučilišta Cincinnati, Sveučilišta Centralna Florida, Sveučilišta DePaul iz Chicaga te Sveučilišta Južna Karolina.

Dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček osvrnuo se na važnost ovakvih projekata i suradnje za odlazak studenata na strana sveučilišta i razvoj karijere u inozemstvu.

foi_medjunarodni_simpozij_12.JPG

- Svaki odlazak u inozemstvo za studente je način na koji mogu izgraditi svoj profesionalni život. Iskustva izvan Europske unije su zaista drugačija i velika je vrijednost takve suradnje. Trenutačno nam je puno lakše ostvariti razne studentske i profesorske mobilnosti unutar Europske unije, a izvan EU je teže, prvenstveno zbog financijskih razloga, no drago nam je da svake godine ipak uspijemo razmijeniti do desetak studenata u jednom ili drugom smjeru. Oni su uspostavili i trajna prijateljstva stoga ovakav oblik suradnje definitivno obaćuje i Fakultet i studentsku zajednicu - istaknuo je Vrček.

Izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za znanstvenoistraživački rad, naglasila je da se iz godine u godinu povećava broj američkih sveučilišta koja sudjeluju u ovom projektu, stoga je u planu i njegovo širenje.

foi_medjunarodni_simpozij_13.JPG

- Sljedeće godine planiramo organizirati Ljetnu školu u kojoj će sudjelovati naši i američki studenti, ali i francuski te studenti s ostalih sveučilišta Europe i svijeta s kojima imamo potpisane Erasmus sporazume i sporazume o suradnji - rekla je Begičević Ređep, osvrnuvši se na veliku ulogu ovakvih projekata u obogaćivanju znanstvenog rada i rada studenata.

- Internacionalizacija nam je jedan od prioriteta i gotovo sve aktivnosti planiramo u smjeru ostvarenja tog cilja. Potpisujemo nove Erasmus sporazume, ali isključivo sa sveučilištima koja su akreditirana i imaju studijske programe srodne našima. Širimo i suradnju s američkim sveučilištima, a sve s ciljem podizanja internacionalizacije, studentske mobilnosti te mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja. Krajnji cilj je stjecanje tzv. transverzalnih vještina, jer vjerujemo da je upravo to rješavanje problema, odlučivanje, kritičko razmišljanje i projektni način izvođenja nastave ono što treba našim studentima i ono što treba tržištu rada - istaknula je prodekanica.

Među sudionicima simpozija je i Susan Dvorak McMahon, prodekanica Sveučilišta DePaul iz Chicaga.

foi_medjunarodni_simpozij_14.JPG

- Ovo je vrlo važan projekt za naše sveučilište, koji nam omogućuje da posjetimo FOI i ostvarimo međunarodnu i interkulturalnu razmjenu studenata i nastavnika, da učimo o običajima i načinu života, o istraživanjima ovdje na FOI-ju, ali da razmijenimo svoja iskustva i istraživanja. FOI je vrlo kvalitetan, vrlo su posvećeni učenju i istraživanju, slično kao i na našem Sveučilištu DePaul. Izvrsni su domaćini i upoznaju nas sa svojom kulturom i običajima - zadovoljno je zaključila McMahon.

foi_medjunarodni_simpozij_02.JPG

foi_medjunarodni_simpozij_03.JPG

foi_medjunarodni_simpozij_04.JPG

foi_medjunarodni_simpozij_06.JPG

foi_medjunarodni_simpozij_07.JPG

foi_medjunarodni_simpozij_08.JPG

foi_medjunarodni_simpozij_09.JPG

foi_medjunarodni_simpozij_10.JPG

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.