Što učenici znaju o svijetu rada u sklopu EU projekta "Znanjem do prava“

J.Š./Varaždinske vijesti | 10.3.2020. u 14:06h | Objavljeno u Društvo

Da bi se saznalo što učenici znaju o svijetu rada, jesu li upoznati s pravima iz radnog odnosa, uloge radničkog vijeća, zaštite na radu, uloge sindikata i drugim informacijama, Sindikat zaposlenika u Hrvatskom školstvu - Preporod osmislio je projekt "Znanjem do prava“.

Tim je povodom danas u Park Boutique Hotelu započela trideseta dvodnevna edukacija, a konferenciju pod nazivom "Poznaju li maturanti svijet rada?" prije početka edukacije u sklopu projekta, održao je Matija Posavec, župan Međimurske županije i Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

- Na kraju smo jednog velikog posla. Edukacije su održane po cijeloj Hrvatskoj, a zadnja će biti u Slavoniji. Tim edukacijama obuhvaćeno je više od sedam stotina učitelja, nastavnika i ostalih zaposlenika u prosvjeti. Oni su kroz godinu dana savladali nekoliko modula s različitim temama, primjerice pitanja iz radnog odnos, prava iz radnog odnosa, uloge radničkog vijeće, zaštite u radu, osobni modul i uloge sindikata u samim ustanovama.

Ukratko iskoristili smo priliku koja se pružala iz EU fonda i da nije bilo tih sredstava ne bi mogli realizirati ovaj opsežni projekt - rekao je predsjednik Sindikata Stipić.
Istraživanje je obuhvatilo više od 1.000 maturanata, od toga uključene su i tri škole iz sjeverozapadne Hrvatske, a tiskala se i brošura s rezultatima istraživanja.

- Željeli smo doznati što naši učenici znaju o svijetu rada, o svijetu u koji će ući za mjesec, dva, tri nakon što završe nastavu. Istraživanje se provodilo pred završetak nastavne godine i rezultati su pokazali da ono što učenici znaju o svijetu rada uglavnom su doznali od svojih roditelja, prijatelja, a kroz odgojno -obrazovni sustav nisu doznali ništa i to je poruka nad kojom bi se svi morali zabrinuti. Kada to kažem očekujem da će ova tematika naći mjesta na predmetima kao što su Građanski odgoj jer je nedopustivo da nam učenici ulaze u svijet rada potpuno nepripremljeni - ukazao je Stipić.

Brošura je već tiskana, a predstavnici Sindikata su upoznali ministarstvo s rezultatima.

- Očekujemo da će odgovorni nešto učiniti i to će biti onaj krajnji rezultat našeg projekta - zaključio je Stipić, istaknuvši da će se brošura podijeliti maturantima.

Na projektu su još sudjelovali i Međimurska županija, Pravni fakultet Split, Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola, Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

- Ponosni smo partner ovog EU projekta te mi je drago da se ovaj Sindikat osim svoje primarne uloge oko kompetencija učitelja, zalaže i za učenike. Kroz edukacijske i istraživačke projekte mogu se tako učenici informirati i pripremiti za tržište rada. Izuzetno je važno povezati obrazovanje i gospodarstvo i kada pripremite dobar i kvalitetan projekt i dobite sredstva iz EU fondova onda to može biti korisno za sve, i za sindikate, učitelje i učenike, a nama je to vrlo važno obzirom da želimo u obrazovanju kao i u drugome biti primjer dobre prakse - rekao je međimurski župan Matija Posavec.