ŠTO SE RADI Ravnatelji škola i po godinu dana čekaju odluku hoće li postati - ravnatelji mentori Foto: Ilustracija/Arhiva VV

ŠTO SE RADI Ravnatelji škola i po godinu dana čekaju odluku hoće li postati - ravnatelji mentori

IHR/Varaždinske vijesti | 16.2.2021. u 18:50h | Objavljeno u Društvo

Ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan prva je ravnateljica u Varaždinskoj županiji koja je promovirana u zvanje ravnatelj mentor i jedna od malobrojnih ravnatelja u Hrvatskoj koji su dosad stekli to zvanje. Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva krajem siječnja, od ukupno zaprimljenih 59 zahtjeva ravnatelja bilo ih je riješeno svega devet.

S obzirom da su ravnatelji svoje prijave predali početkom prošle godine, pa čak i krajem 2019. godine, postavlja se pitanje zašto je postupak završen za tako mali broj ravnatelja. 

- Razlog je komplicirana procedura i teškoće - odgovorili su nam iz Ministarstva i dodali kako su žurno pokrenute izmjene Pravilnika o napredovanju te smo otvorili javno savjetovanje o Nacrtu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima – naveli su iz Ministarstva u kojem su nam potvrdili da su uz ravnateljicu Druge gimnazije Varaždin, za koju je postupak završen, zaprimili još dva zahtjeva ravnatelja Varaždinske županije koji su iskoristili mogućnost napredovanja, što im je omogućio Pravilnik donesen u vrijeme bivše ministrice Divjak.

Tko se još prijavio na napredovanje u zvanje?

Riječ je o Igoru Kosu, ravnatelju Elektrostrojarske škole i Nikoli Žganecu, ravnatelju Srednje škole Novi Marof.

Ravnatelj Kos prijavu je predao još u listopadu 2019. godine, a uvid od strane komisije imao je tek 5. veljače - ove godine. Zbog jednog dokumenta koji nije predao prilikom prijave, Kos na komisiji - nije prošao.

Skoro godinu dana na rezultate svoje prijave čeka i ravnatelj Srednje škole Novi Marof. Iz Ministarstva kažu kako je u njegovom slučaju “stručno povjerenstvo obaviješteno da pokrene postupak”.

- U svom radu veliku važnost predajem stručnom razvoju kao i usavršavanju djelatnika škole, a posebice pedagoško-nastavnog osoblja. U današnje vrijeme jedino takvim pristupom moguć je pomak i razvoj inovativnog, otvorenog i fleksibilnog sustava. Tako će se osigurati jačanje nastavničkih kompetencija, podići kvaliteta poučavanja i mogućnost korištenja novih modela te suvremenih IT alata – rekao je ravnatelj Srednje škole Novi Marof Žganec koji je prijavu predao početkom prošle godine.

- Trenutno Agencija za odgoj i obrazovanje, odnosno imenovano povjerenstvo za moj predmet, utvrđuje ispunjenost općih uvjeta. Ako će biti sve u redu, slijedi uvid u rad i daljnji postupci napredovanja – rekao je Žganec koji se nada pozitivnom mišljenju stručnog povjerenstva.

"Simpatično što su se mnogi uznemirili"

Najmanje je na rješavanje svoje prijave čekala ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan. Prijavu je poslala početkom prošle godine, a Odluku o napredovanju u zvanje ravnatelj mentor je dobila krajem studenog 2020. godine.

- Pravilnik je vrlo jasan, kao i kriteriji po kojima ravnatelji mogu napredovati u zvanje ravnatelja mentora, odnosno savjetnika i izvrsnog savjetnika, a hoće li se koji ravnatelj prijaviti i ima li konkretne dokazive bodove po zadanim područjima i kriterijima iz Pravilnika, individualna je odluka svakog od nas – rekla je Grđan, ravnateljica u trećem mandatu iza koje je 10 godina uspješnog rada i iskustva u vođenju Druge gimnazije.

- Za vrijeme reforme među rijetkima sam sa svojim kolegama nastavnicima pokrenula nove oblike organizacije nastave i zadnjih nekoliko godina bili smo škola predvodnik i primjer u inovativnom radu - rekla je Grđan, koja je i dvije godine zaredom, 2019. i 2020. i nagrađena od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja za doprinos razvoju kvalitete odgojno-obrazovnog sustava uz iznimno zalaganje i profesionalizam s ciljem omogućavanja kvalitetnog obrazovanja učenicima.

- Sva moja dokumentacija digitalizirana je i sustavno pregledna već godinama - ističe ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, ujedno i savjetnica za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti varaždinskog župana, čiji je nekadašnji zamjenik Tomislav Paljak postao državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a sredinom siječnja najavila je i kandidaturu za varaždinsku gradonačelnicu kao nezavisna kandidatkinja.

Na pitanje ima li sve to kakve veze s time što je njezina prijava riješena, dok ostali ravnatelji još čekaju, kaže da nema.

- Nakon što naše prijave zaprimi Agencija za odgoj i obrazovanje, sve se šalje Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ministar imenuje povjerenstvo za svaki predmet, koje utvrđuje ispunjenost uvjeta, a nakon toga slijedi uvid u rad od strane tročlanog povjerenstva koje je imenovao ministar. Uvid u moj rad bio je 27. listopada prošle godine i tek nakon toga donosi se odluka od strane povjerenstva, i to u roku od mjesec dana. Izvještaji se zatim upućuje u Ministarstvo i ravnateljici Agencije, koja potpisuje Odluku o napredovanju u zvanje. Ne određujem ja kojom dinamikom se u Zagrebu rješavaju predmeti, niti mogu na bilo koji način utjecati na to, ali simpatično je i znakovito znati da je moje profesionalno napredovanje uznemirilo mnoge, ali tek nakon objave kandidature za gradonačelnicu – ustvrdila je Grđan.

Označeno u