Srednja škola Ivanec novim projektom učenicima pruža kompetencije za budućnost

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
U sklopu projekta održane su i edukacije nastavnika U sklopu projekta održane su i edukacije nastavnika Foto: Srednja škola Ivanec

Srednja škola Ivanec je partner Upravnoj školi Zagreb u EU projektu "Višejezičnost u digitalnom i multikulturalnom okruženju" koji se provodi od 30. studenog 2017. do 30 studenog 2019. godine.

Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, vrijedan je 807.967,46 kuna, a u njemu kao partneri sudjeluju i Srednje škole Krapina i Zlatar. Tijekom projekta i nakon njegova završetka, učenici će moći pohađati novu izvannastavnu aktivnost iz njemačkog jezika te nove fakultativne predmete: njemački, engleski i talijanski jezik s integriranom digitalnom i multikulturalnom pismenošću.

- Ovim projektom znatno ćemo ojačati kompetencije naših nastavnika i učenika. Digitalna pismenost danas postaje dio temeljne pismenosti, a poznavanje jezika dio temeljnih vještina. Naši učenici će dobiti mogućnost fakultativno učiti još jedan dodatni jezik - talijanski, a u njemačkom i engleskom jeziku moći će se usavršavati - rekla je Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec na konferenciji za medije Projekta, održanoj 27. veljače u Zagrebu.

Nastavnici koji sudjeluju u projektu različitih su struka - od jezičara i informatičara do povjesničara, pravnika, geografa, psihologa, sociologa i pedagoga. Zajednički izrađuju nove kurikulume kako bi u njima digitalna i multikulturalna pismenost postala sastavni dio učenja stranih jezika. Izradit će i priručnike za nastavnike te radne materijale za učenike. Svi materijali bit će postavljeni u sustav Loomen i bit će dostupni i drugim zainteresiranim školama.

Kako bi mogli izraditi kurikulume, nastavnici partnerskih škola polazili su edukacije na početku projekta: za provedbu digitalne pismenosti i u korištenju IKT sustava zaupravljanje učenjem, o izradi ishoda učenja te o multikulturalnosti/ interkulturalnosti na studijskom putovanju u Nizozemskoj.

- Kroz ovaj projekt znatno ćemo povećati kvalitetu obrazovanja naših učenika. Kompetencije koje će steći kroz nove fakultativne predmete ja vidim kao preduvjet uspješnog cjeloživotnog obrazovanja. Iskustva i edukacije koje kroz projekt dobivaju nastavnici, omogućit će podizanje kvalitete obrazovanja u našoj školi u gotovo cijelom školskom kurikulumu, ne samo u predmetima koje izrađujemo kroz projekt - rekla je Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole Zagreb.

Srednja škola Ivanec dosad je realizirala tri projekta iz Europskih strukturnih fondova ukupne vrijednosti 4,5 mil. kuna u kojima je bila nositelj. Uz projekt "Višejezičnost u digitalnom i multikulturalnom okruženju" u školi se trenutno provodi i projekt Erasmus+ KA2 vrijedan 104.000 eura, u kojem je škola također nositelj. Nedavno su obaviješteni da će im se sufinancirati i energetska obnova škole kroz projekt čija je ukupna vrijednost 8,2 mil. kuna. Škola se nastavlja prijavljivati na natječaje - nedavno su prijavili partnerstvo u novom Erasmus+ projektu.

Na konferenciji za medije projekta "Višejezičnost u digitalnom i multikulturalnom okruženju" bili su nazočni i Zdenka Rogina, ravnateljica Srednje škole Zlatar, Zoltan Balaž - Piri iz Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba, Andrija Petrović iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i ljudska prava te Katarina Milković, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje Zagreba.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.