Srednja škola Ivanec izradila kurikulume i priručnike za nastavnike tri strana jezika koje mogu preuzeti druge škole Foto: Ilustracija/Srednja škola Ivanec

Srednja škola Ivanec izradila kurikulume i priručnike za nastavnike tri strana jezika koje mogu preuzeti druge škole

IHR/Varaždinske vijesti | 26.6.2019. u 12:36h | Objavljeno u Društvo

Škole koje žele na internet stranicama Srednje škole Ivanec mogu preuzeti nove kurikulume i priručnike za nastavnike za fakultativne predmete njemačkog, engleskog i talijanskog jezika u digitalnom i multikulturalnom okruženju. Kurikulumi i materijali za nastavnike izrađeni su u sklopu EU projekta „Višejezičnost u digitalnom i multikulturalnom okruženju“ koji se provodi od 30. studenog 2017. do 30. studenog 2019. godine.

Novi fakultativni predmeti su u Srednju školu Ivanec uvedeni školske godine 2018./2019., a učenici su u sklopu stranih jezika učili o toleranciji, poštivanju različitosti te o drugim kulturama kroz zabavu i rješavanje interesantnih zadataka. Iskustva učenika i nastavnika s novim fakultativnim predmetima su pozitivna.

- Na ovaj način učenici nisu učili samo talijanski jezik, već su se upoznali i s kulturom, geografijom i teritorijalnim ustrojem te zemlje kroz njima bliske digitalne oblike učenja što ih čini motiviranijima i zainteresiranijima za gradivo - rekla je Alma Delija, prof. engleskog i talijanskog jezika.

Zadovoljna je i Emilija Leskovar, profesorica engleskog jezika.

- Djeca su željela još više sati nastave, jer su se za pohađanje predmeta javili oni koje to interesira. Bile su im zanimljive upravo teme koje smo obrađivali i činjenica da nije bilo klasičnog načina rada – istaknula je Leskovar.

U sklopu projekta osmišljena je i provedena i izvannastavna aktivnost pod nazivom Scenska grupa iz njemačkoga jezika čiji je voditelj bio prof. Vlado Zagrajski.

- Radili smo pripremu za nastup na showu Max sucht den Superstar na njemačkom jeziku, na kojem smo i nastupili. Također, nastupili smo i na Međunarodnom kazališnom festivalu na njemačkom jeziku u Osijeku gdje smo izveli predstavu na njemačkom koju smo pripremili tijekom provođenja izvannastavne aktivnosti. Djeca su redovito dolazila na aktivnost, čak i popodne i subotom, bili su motivirani. Imali smo više posla i obveza jer je trebalo mnogo više istraživanja, kreativnosti i diskusije nego na klasičnoj nastavi. Zadovoljan sam jer su učenici odlično reagirali, a uloženi trud se isplatio kroz ostvarene rezultate i zadovoljstvo samim načinom rada – istaknuo je Zagrajski.

Projekt „Višejezičnost u digitalnom i multikulturalnom okruženju“ se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, vrijedan je 807.967,46 kuna a uz Srednju školu Ivanec u njemu kao partneri sudjeluju Srednja škola Krapina, Srednja škola Zlatar te Upravna škola Zagreb kao vodeći partner.