Srednja škola Arboretum Opeka pobijedila na natječaju Agencije za mobilnost i programe EU Foto: Varaždinska županija

Srednja škola Arboretum Opeka pobijedila na natječaju Agencije za mobilnost i programe EU

Varaždinske vijesti | 11.11.2020. u 20:46h | Objavljeno u Društvo

Srednja škola Arboretum Opeka osvojila je prvo mjesto na natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Radne skupine stručnjaka za ECVET - Europski kreditni sustav u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. ECVET je, pojednostavljeno rečeno, tehnički okvir koji omogućuje učenicima priznavanje stručne prakse i ishoda učenja stečenih u inozemstvu tijekom projekata mobilnosti.

Pobjedu su odnijeli jer je njihov projekt međunarodne mobilnosti učenika „Znanjem za bolje sutra“, za čiju je pripremu i provedbu zadužena prof. Marina Šmidlehner, ocijenjen kao projekt s najuspješnijom primjenom ECVET-a, za što su nagrađeni prijenosnim računalom.

Veronika Težak, sada bivša učenica Srednje škole Arboretum Opeka koja je završila obrazovanje za veterinarskog tehničara i ove godine upisala fakultet, boravila je u sklopu projekta „Znanjem za bolje sutra“ na stručnoj praksi u klinici za male životinje i na farmi konja u Frankfurtu na Majni u Njemačkoj.

- Imala sam odličnog mentora od kojeg sam naučila puno stvari s kojima se dotad nisam susrela, osim u teoriji. Najviše me veselilo što sam dobila priliku sudjelovati na operacijama malih životinja. U njemačkoj klinici se poslu pristupalo vrlo stručno i posao se uvijek morao obaviti točno te u zadanom vremenu. Puno sam naučila, stekla sam nova znanja i praktične vještine koje će mi jako pomoći u daljnjem obrazovanju, ali i kod zapošljavanja. Osim toga, stekla sam nova prijateljstva, učila strani jezik, ali i upoznavala grad i njihovu kulturu življenja. Preporučujem to svakome! – poručila je Veronika Težak.

Ona je jedna od 37 učenika te škole koji su u sklopu projekta mobilnosti prošle školske godine dobili priliku učiti izvan Hrvatske. Stručnu praksu odrađenu u inozemstvu prema ECVET-u, Srednja škola Arboretum Opeka im priznaje kao dio obavezne stručne prakse, što je evidentirano u e-dnevniku.

- Ovo je prva godina u kojoj se škola sa svim zanimanjima uključila u provedbu mobilnosti učenika s priznavanjem stručne prakse učenika u drugoj europskoj zemlji po ECVET-u. Projekt „Znanjem za bolje sutra“ počeli smo provoditi prošle godine, a završava u ožujku sljedeće godine. Namijenjen je svim učenicima u svrhu obavljanja stručne prakse u inozemnim poduzećima i školskim ustanovama, kao i strukovnim nastavnicima i suradnicima u nastavi u svrhu stručnog usavršavanja. Cilj je poboljšati kvalitetu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te pružiti priliku učenicima i osoblju za usavršavanje u inozemstvu. Ponosni smo što smo s našim projektom osvojili prvu nagradu za najuspješniju primjenu ECVET-a – istaknula je ravnateljica Srednje škole Arboretum Opeka mr. sc. Rajka Tršinski.

ss_arboretum_opeka_strucna_praksa_inozemstvo_1.jpg

ss_arboretum_opeka_strucna_praksa_inozemstvo_2.jpg

ss_arboretum_opeka_strucna_praksa_inozemstvo_3.jpg

ss_arboretum_opeka_strucna_praksa_inozemstvo_4.jpg

ss_arboretum_opeka_strucna_praksa_inozemstvo_5.jpg

ss_arboretum_opeka_strucna_praksa_inozemstvo_6.jpg