Srebrna olimpijka Ida Kolmanić kod varaždinskog župana: za uspjeh dobila 5.000 kuna i podršku za dalje Foto: Varaždinska županija

Srebrna olimpijka Ida Kolmanić kod varaždinskog župana: za uspjeh dobila 5.000 kuna i podršku za dalje

IHR/Varaždinske vijesti | 30.4.2020. u 12:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke koja se održala online 17. i 18. travnja zbog aktualne situacije s koronavirusom, učenica Prve gimnazije Varaždin Ida Kolmanić osvojila je srebrnu medalju. Temeljem rezultata na Državnom natjecanju 2019. i dodatnih kvalifikacija postala je članicom ekipe Hrvatske na Europskoj olimpijadi za djevojke koja se trebala održati u Nizozemskoj, no natjecanje se održalo online.

- Olimpijada je trajala dva dana, svaki dan smo rješavali tri zadatka za koje smo imali četiri i pol sata vremena. Pisala sam u svojoj sobi i nitko me nije ometao. Mogu reći da je zapravo isto kao da sam fizički na natjecanju, jedino kraj mene nije bilo drugih natjecateljica - otkrila je Ida kojoj je danas na uspjehu čestitao varaždinski župan Radimir Čačić sa suradnicima. Za postignuti uspjeh mlada matematičarka nagrađena je s 5.000 kuna za što su novci izdvojeni iz osobnog fonda varaždinskog župana.

- S obzirom na to da ne primam plaću, taj novac preusmjeren je u fond za nagrađivanje uspješnosti i izvrsnosti. Ida je osvojila srebro u kraljici znanosti, matematici. Njezini rezultati nisu slučajnost, oni su rezultat prirodnog talenta i sustavnog rada počevši od roditelja, školskog sustava i ljudi koji rade s njom u Centru izvrsnosti. Želim joj da nastavi ovako i dalje. Sve što mi budemo mogli u sustavu ćemo pomoći – najavio je varaždinski župan te naglasio kako je izvrsnost ključ uspjeha.
Ida Kolmanić dugi niz godina osvaja nagrade u području matematike. a i ove godine županijsko natjecanje iz matematike riješila je 100%. Mlada matematičarka za natjecanje se pripremala preko Centra izvrsnosti iz matematike, ali i preko Hrvatskog matematičkog društva.

- Iako sam u zadnje vrijeme puno sama radila, jer sam dosad već dosta toga naučila, puno su mi značile te pripreme, ali i općenito rad u Centru izvrsnosti za matematiku. Puno znači kada te netko potiče na rješavanje onoga što voliš. Jedino mi je žao što nismo imali priliku otputovati u Nizozemsku, ali drago mi je što se olimpijada ipak održala - otkrila je Ida koja se s drugim natjecateljicama upoznala preko društvenih mreža.

Uz Idu, u hrvatskoj ekipi bile su još Ema Borevković iz XV. Gimnazije (Grad Zagreb) koja je osvojila brončanu medalju te Petra Kovačić koja je pohvaljena i Nika Utrobičić iz III. Splitske gimnazije.

Hrvatska je prvi puta ove godine sudjelovala na ovom velikom natjecanju na kojem je sudjelovalo ukupno 204 djevojaka iz 54 država. Voditelj Centra izvrsnosti iz matematike Branko Topić zahvalio se županu i Varaždinskoj županiji koja od prvog dana daje veliku potporu Centrima izvrsnosti, koje ove godine pohađa 940 učenika, a sam Centar izvrsnosti za matematiku ukupno 214 učenika.

Hoće li mlada matematičarka otići na studij matematike na Cambridge, za što je dobila poziv, još ne zna.

Točno je, dobila sam poziv za studij na Cambridgeu, ali hoće li se realizirati vidjet ćemo. Trebam riješiti dva step ispita i iz mature dobiti 5. To je dosta teško, ali ako to ispunim onda ću se upisati u Cambridge, ako ne onda imam i druge izbore, ako ostanem u Hrvatskoj studirat ću na PMF-u - najavila je učenica Prve gimnazije Varaždin.

Označeno u