Sindikati uzvratili udarac: Od sutra štrajk u svim školama u cijeloj Hrvatskoj do ispunjenja zahtjeva Foto: Ilustracija

Sindikati uzvratili udarac: Od sutra štrajk u svim školama u cijeloj Hrvatskoj do ispunjenja zahtjeva

IHR/Varaždinske vijesti | 19.11.2019. u 12:10h | Objavljeno u Društvo

- Od sutra u svim osnovnim i srednjim školama kreće se u frontalni štrajk do ispunjenja zahtjeva – izvijestio je danas županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i učeničkim domovima Hrvatske Zvonimir Lončar na konferenciji za novinare tog sindikata, na kojoj su bili sindikalni povjerenici iz svih srednjih škola Varaždinske županije.

Odluka da se od sutra ide u frontalni štrajk donesena je jučer u Zagrebu na sastanku na kojem su se sastala sva ključna tijela Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata hrvatskih učitelja.

- Odluka je donesena jednoglasno, nakon 26 dana u štrajku i najave Vlade da štrajk više neće biti plaćen – rekao je Lončar danas u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi.

Takvoj odluci doprinijeli su i rezultati referenduma, koji je proveden među zaposlenicima o ponudi Vlade. Prema podacima iznesenim na današnjoj konferenciji za novinare za Varaždinsku županiju, za ponudu Vlade bilo je svega 2,70 posto ispitanika, dok je velika većina, njih čak 97,30 posto izjasnilo se da je ne prihvaća, a za nastavak štrajka izjasnilo se 96,10 posto zaposlenika koji su sudjelovali u referendumu.

- Ovdje svakako treba napomenuti da su se naši zaposlenici izjašnjavali za bolju ponudu Vlade. Obećali su da će srediti sustav koeficijenata do 30. lipnja iduće godine, a ako to ne naprave, onda će nam dići koeficijente za dva posto od 1. srpnja iduće godine. Temeljem te ponude odražana su tri ciklusa pregovora s Vladom, no Vlada je na treći ciklus pregovora došla s gorom ponudom od prije, iako je pompozno najavljivala da imaju tako dobru ponudu za sindikate koju nećemo moći odbiti. Čak je i ministrica obrazovanja to tvrdila. Oni su, dakle, došli s ponudom da će nam povećati plaću kroz dodatak od dva posto, što je financijski gledano slabija ponuda – rekao je Lončar koji je ponovio da njihova intencija ostaje ista, a to je borba za rast koeficijenata u obrazovanju za 6,11 posto, ime bi se zapravo dostigla razina zaostajanja plaća prosvjetara za ostalim dionicima javnih službi u Republici Hrvatskoj.

- Dakle, mi i dalje ostajemo pri našim zahtjevima prema Vladi – poručio je Lončar.