S radom počinju centri izvrsnosti Varaždinske županije, zbog pandemije koronavirusa - online Foto: Ilustracija/Arhiva Varaždinska županija

S radom počinju centri izvrsnosti Varaždinske županije, zbog pandemije koronavirusa - online

VV | 5.11.2020. u 13:57h | Objavljeno u Društvo

Radi aktualne situacije s pandemijom koronavirusa, Centri izvrsnosti Varaždinske županije, počevši od subote, 7. studenog kreću s radom u online okruženju.

Program će, za osnovne škole, biti skraćen na dva sata, a za srednje škole na tri sata, umjesto dosadašnja četiri sata. Od ukupno 12 centara, virtualna će se nastava odvijati u njih 10, dok će dva centra (biologija te likovna umjetnost) krenuti s radom tek kad se zdravstvena situacija poboljša.

Ove će godine programe za nadarene i visoko motivirane učenike, uz vodstvo 154 mentora, pohađati ukupno 876 učenika; 570 iz osnovnih, te 306 iz srednjih škola, koji su prošli selekciju i testiranja, a koje očekuju nova oprema i boji uvjeti.

- Zanimanje učenika je veliko i nitko se ne može upisati bez da prođe selekciju. Prilagođavamo se ovakvoj situaciji, iako znamo da je praktični rad puno važniji jer živu riječ i živi kontakt, kao ni rad u laboratorijima i praktikumim ne može ništa zamijeniti. Nove tehnologije jesu naša pomagala, ali i alternativa koja nažalost ne može ispuniti sva očekivanja koja smo postavili. No školska godina je duga i očekujemo da će se zdravstvena situacija popraviti te da ćemo ju uspješno završiti - rekao je pročelnik Upravnog odjela za kulturu i obrazovanje Varaždinske županije Miroslav Huđek pojasnivši kako trenutno nije u planu osnivanje novih centara, već se u okviru postojećih mogu razvijati novi programi koji mogu pratiti potrebe društva.

Ove će godine tako, nažalost, izostati već tradicionalna svečanost povodom početka rada Centara izvrsnosti Varaždinske županije koja je okupljala i do 1.000 uzvanika: učenika, njihovih roditelja i mentora, voditelja, kao i milenijska fotografija sa svim polaznicima. Iako dio programa neće biti moguće održati, važan je kontinuitet rada s nadarenim, visokomotiviranim učenicima te onima s natprosječnim vještinama, poručuju iz Županije.
Zanimljivost je da se u Centre, koji djeluju u sastavu Europskog centra za darovite, mogu uključiti učenici već od drugog razreda osnovne škole pa sve do završnog razreda srednje škole. Centri izvrsnosti djeluju od 2007. godine, a o njihovoj uspješnosti govori i certifikat Europskog vijeća za darovite kojim su proglašeni jedinim Europskim centrom za darovite u Hrvatskoj i jednim od 25 centara u Europi. Ukupno djeluje 13 centara izvrsnosti, iz informatike, biologije, fizike, hrvatskog jezika i novih tehnologija, matematike, kemije, poduzetništva i komunikacija, robotike, šaha, astronomije te program crtanja i dizajna.

U nastavku doznajte više o radu centara izvrsnosti u novim okolnostima saznajte koji je Školska televizija napravila s pročelnikom Miroslavom Huđekom

Video sadržaj