Rotary STEM LAB Varaždin je otvoren!

LL | 25.9.2020. u 19:54h | Objavljeno u Društvo
Danas su predstavnici sva tri varaždinska Rotary kluba, Rotary klubova Varaždin 1181, Varaždin Jug i Varaždin s neizmjernim ponosom dočekali otvorenje STEM laboratorija u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu u Centru izvrsnosti za nove tehnologije Varaždinske županije, kao najvećeg projekta Rotary klubova u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u 90 godina od začetka Rotary ideje u našem kraju.
Uz punu podršku Varaždinske županije, sredstva su osigurana klupskim i osobnim donacijama članova varaždinskih Rotary klubova i uz svesrdnu podršku niza klubova iz inozemstva (Rotary Klub Maribor Park, RC Berlin Funkturm, Rotary Club Bern Rosengarten, Rotary Club Graz Umgebung Nord i Rotary Club Delhy of Megapolis) te bezrezervnu podršku svjetske Rotary zaklade "The Rotary Foundation" čijim sredstvima se potiču projekti usko vezani uz osnovna područja djelovanja Rotary zajednice i međunarodnu suradnju Rotary klubova.
Jedinstven je ovo projekt u Hrvatskoj i rotarijanci su s razlogom ponosni što je Rotary svojom donacijom lokalnoj zajednici i školama na području Varaždinske županije u ukupno prikupljenom iznosu od 412.000 kn opremio suvremeni STEM laboratorij i osigurao edukacije učenika i učitelja 33 škole u Varaždinskoj županiji za upoznavanje i rad s najnovijim tehnologijama kao temeljem modernog obrazovnog sustava, a što će uključivati oko 100 učitelja i oko 1.400 učenika osnovnih škola Varaždinske županije te svih ostalih zainteresiranih.
Učiteljima će biti osigurani uvjeti rada i edukacije na suvremenoj opremi u svrhu modernizacije odgojno-obrazovnog procesa, a učenicima će se približiti STEM područje iz potpuno drugačije stručne perspektive, koji će razvijati praktične vještine sklapanjem robota te korištenjem alata, opreme i računalnih programa u razvoju tih robota. 
Na ovaj način će se osigurati doprinos održivosti projektnih rezultata jer će, jedino kontinuiranim praćenjem najnovijih tehnoloških zbivanja, biti održana kvaliteta kurikuluma i nastavnog sadržaja.
Posebno je važno istaknuti koristi koje otvaranje Rotary STEM laboratorija donosi lokalnoj  zajednici, prvenstveno u omogućavaju zainteresiranih građana i nastavnika u prijavljivanju i pohađanju edukacija sa svrhom osposobljavanja za rad na najsuvremenijoj STEM opremi.
U STEM laboratoriju će se provoditi proces dizajniranja i izrade modela, maketa i prototipa pomoću digitalno definiranih podataka, uz korištenje CAD/CAM i 3D tehnologija. Program rada će biti razrađen kao multidisciplinaran (2D/3D dizajn, programiranje, elektronika, robotika) a kretat će od razrade idejnih rješenja/skica, pretvaranja idejnih rješenja/skica u digitalna rješenja uz pomoć softvera, te će se na kraju digitalna rješenja pretvarati u konkretne predmete uz uporabu industrijske/didaktičke opreme.
U STEM laboratoriju izrađivat će se učila iz STEM područja za osnovne škole, a nastavnici Elektrostrojarske škole, uključeni u rad STEM laboratorija, raditi će na razvoju i izradi tih učila. Ti nastavnici će raditi i na izradi edukacijskih materijala, kao i na provođenju radionica, za učitelje osnovnih škola Varaždinske županije.
Na ovaj način Rotary ulaže u budućnost mladih i njihovu izvrsnost i jača stratešku orijentaciju ulaganja naše lokalne zajednice u obrazovanje, kao pravi zalog za budućnost i glavni pokretač razvoja STEM kompetencija za učitelje i učenike osnovnih škola Varaždinske županije.
Na svečanosti otvorenja, govorili su župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koordinator STEM projekta Dragutin Hainš, te voditelj Centra izvrsnosti za nove tehnologije Krunoslav Grudiček. Uz županovog zamjenika Tomislava Paljka, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslava Huđeka, ravnatelja Elektrostrojarske škole Igora Kosa, na obilasku STEM laboratorija bili su Andreja Rihter, asistentica guvernera Rotary distrikta 1912 Slovenija, Danijel Jozić, bivši guverner Distrikta 1913 Hrvatska i bivši voditelj distriktnog odbora za Rotary zakladu, Davor Kolarek, predsjednik RC Varaždin 1181, Vjeran Novoselec, predsjednik RC Varaždin Jug, Anto Domić, voditelj distriktnog odbora za Rotary zakladu, Rozita Pfajfer iz RC Maribor Park te drugi uzvanici.