Predavanje u Gospodarskoj školi Varaždin u sklopu UNESCO Associated Schools Network Foto: Gospodarska škola Varaždin

Predavanje u Gospodarskoj školi Varaždin u sklopu UNESCO Associated Schools Network

Varaždinske vijesti | 20.12.2019. u 09:30h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Iako se Dan osoba s invaliditetom obilježava 3. prosinca, u Gospodarskoj školi Varaždin koja je članica UNESCO Associated Schools, u aktivnostima na tu temu učenici sudjeluju tijekom nekoliko tjedana u prosincu. Tako su 16. prosinca učenice trećeg razreda turističke gimnazije Laura Jež i Sonja Bosilj, pod vodstvom profesorice Alme Delija, predstavile svoju prezentaciju o osobama s fizičkim, psihičkim i senzorskim poremećajima ostalim učenicima trećih razreda.

UNESCO Associated Schools Network (ASPnet) povezuje edukacijske ustanove diljem svijeta sa zajedničkim ciljem: djecu i mlade odgajati za mir. Članice ASPnet-a su više od 11.500 škola iz 182 zemlje. Oni zajednički rade na internacionalnom razumijevanju, miru, interkulturalnom dijalogu, održivom razvoju i kvaliteti edukacije u praksi.

Na predavanju u Gospodarskoj školi Varaždin učenice su nastojale svojim vršnjacima približiti teškoće na koje nailaze osobe s fizičkim, psihičkim i senzorskim poremećajima te kako se može doprinijeti njihovom boljem statusu i pomoći im. Objasnile su način na koji socijalni događaji utječu na njihovo ponašanje i životni stav. Posebnu pozornost skrenule su na njihov položaj u društvu i jednakost među vršnjacima. Za kraj predavanja učenici su pogledali kratki film o mogućnostima osoba s invaliditetom te su izradili prigodan plakat na tu temu.

Učenice koje su održale predavanje poručile su da su osobe s invaliditetom sposobne živjeti nezavisan život koji sami odaberu.

- Gdje ima vjere, ima i volje i načina - zaključile su.

gospodarska_skola_UNESCO_ASPnet_01.jpg

gospodarska_skola_UNESCO_ASPnet_02.jpg

gospodarska_skola_UNESCO_ASPnet_03.jpg

gospodarska_skola_UNESCO_ASPnet_04.jpg