Ako se prihvati prijedlog UEFA-e Varaždin ostaje prvoligaš

| 17.3.2020. u 08:43h | Objavljeno u Sport

Nakon najnovijih događaja vezanih uz širenje virusa COVID-19 širom Europe i promjene analize Svjetske zdravstvene organizacije, UEFA je danas u 13 sati pozvala predstavnike svojih 55 članica, zatim vijeća Europskog udruženja klubova, europskih liga i FIFProa na videokonferenciju.

Na njoj će se raspravljali o odgovoru europskog nogometa na pandemiju virusa. Bit će riječi o svim domaćim i europskim klupskim natjecanjima, kao i o Euru 2020. UEFA je, kako saznaje španjolski As uoči današnjeg sastanka, odnosno vidokonferencije, poslala prijedlog nacionalnim savezima da se, s obzirom na pandemiju koronavirusa i prekide državnih prvenstava na neodređeno vrijeme, klubovi koji će sljedeće sezone igrati Ligu prvaka i Europa ligu odaberu prema trenutnom stanju na ljestvicama.

Navodno je plan UEFA-e da prvacima budu proglašeni oni koji su u trenutku prekida prvenstva bili prvoplasirani na ljestvici. U Hrvatskoj bi to bio Dinamo. UEFA će prema trenutnom stanju na ljestvicama odabrati i klubove koji će sljedeće sezone igrati Ligu prvaka i Europa ligu, a savezima će dati preporuku da ne bude ispadanja iz liga. U tom slučaju varaždinski prvoligaš ostao bi i slijedeće sezone sudionik najelitnijeg ranga hrvatskkog klupskog nogometa.

Podsjetimo, Hrvatski nogometni savez donio je prošlog četvrtka, 12. ožujka, odluku o prekidu svih nogometnih natjecanja do 31. ožujka ove godine. Sukladno preporuci Središnjeg državnog ureda za sport o odgodi svih međunarodnih i nacionalnih sportskih natjecanja svih razina, a imajući u vidu preporuke stožera za civilnu zaštitu i novonastalu situaciju u Republici Hrvatskoj, odnosno porast broja zaraženih, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza i nadležna tijela donijeli su odluku o prekidu svih nogometnih natjecanja u Hrvatskoj - muških, ženskih, malonogometnih, svih liga HNS-a, međužupanijskih i županijskih liga, Hrvatskog kupa, odnosno svih utakmica mladeži, seniora i veterana - do 31. ožujka 2020. godine