POČINJE ŠKOLA Bili smo u Drugoj gimnaziji i provjerili što čeka učenike prvi dan nastave Foto: Krešimir Đurić

POČINJE ŠKOLA Bili smo u Drugoj gimnaziji i provjerili što čeka učenike prvi dan nastave

IHR/Varaždinske vijesti | 6.9.2020. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Sutra počinje nastava za gotovo 20.000 osnovnoškolaca i srednjoškolaca iz Varaždina i Varaždinske županije. U 33 osnovne škole čiji je osnivač Varaždinska županija u novu školsku godinu kreće 9.513 osnovnoškolaca, a u 16 srednjih škola (13 županijskih, tri privatne i jedna vjerska) 6.866 učenika. U osnovne škole Grada Varaždina ukupno kreće 3.786 učenika.

Po mnogima najneizvjesnija školska godina u školama je organizirana prema uputama i preporukama nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja te HZJZ-a, a što sve čeka sutra, 7. rujna učenike provjerili smo u Drugoj gimnaziji Varaždin.

U toj varaždinskoj školi, koja ove jeseni prelazi na dvosmjensku nastavu, ništa nije prepušteno slučaju.

DSC_7065.jpg

Razredi i svi prostori škole prošli su se tjedan čistili i dezinficirali

Završno “glancanje” i dezinficiranje razreda i prostora škole obavljeno je još u petak, a na svakom od dva ulaza, kroz koje će gimnazijalci ulaziti u školu, već su bile spremne klupe s dezinficijensima i beskontaktnim toplomjerima uz pomoć kojih će se učenicima, ali i svim zaposlenicima škole svako jutro i popodne prilikom ulaska u školsku zgradu mjeriti temperatura.

DSC_7015.jpg

Svakom djelatniku i učeniku pri ulazu u školu bit će mjerena temperatura

- Školsku zgradu podijelili smo na dva ulaza tako da će šest razreda ulaziti na jedan ulaz, a drugih šest na drugi ulaz. Učenicima koji u školu idu prijepodne nastava počinje u 7.30 sati i traje do 12.50 sati, dok nastava u popodnevnoj smjeni počinje u 13.45 sati i traje do 19 sati. Zašto baš u 13.45 sati? Zbog naših učenika putnika, ali i tih sat vremena između dvije smjene namijenjeno je za čišćenje i dezinfekciju prostora škole prije početka nastave u popodnevnoj smjeni – rekla je Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

DRUGI_ULAZ.jpg

Osim na glavni, još jedan ulaz sa stražnje strane zgrade

Klupe u razredima posložene su još prošli tjedan kako bi se učenicima osigurao propisani razmak. Ispred svakog razreda su kutije s dezinficijensima, a u svakom razredu, na stolu nastavnika, još jedan dezinficijens s obzirom na to da su nastavnici ti koji će mijenjati razrede.

DSC_7092.jpg

Dezinficijensi su postavljeni ispred svake učionice, a po jedan je na svakom stolu nastavnika

- Mi smo s kabinetskog tipa nastave prešli na nastavu u matičnim učionicama, što je za naše učenike velika novost. Učionice u kojima će boraviti učenici razmještene su po svim katovima kako bi ih maksimalno razdvojili jedne od drugih, a svaki razred imat će jedan sanitarni čvor, najbliži svojoj matičnoj učionici. Iako je učenicima u matičnim učionicama osiguran propisani razmak, svi će morati nositi zaštitne maske. To je preporuka i toga ćemo se svi pridržavati – rekla je ravnateljica Grđan koja priznaje kako su učenici zbog pandemije koronavirusa, gledajući s pedagoškog aspekta, zakinuti.

- Razumijem negodovanje roditelja i učenika kako zbog dvosmjenske nastave neće moći na treninge ili što će se izvannastavne aktivnosti odvijati i fakultativni predmeti održavati online. U trenutnoj situacije ne može se drugačije, a i uz to, digitalno smo vrlo “zreli” te ćemo dosadašnja online iskustva i dalje koristiti. Ono što je u ovom trenutku najvažnije su dvije stvari: zdravlje i redovna nastava. Ne znači da će takva organizacija nastave ostati cijelu školsku godinu. Mi već imamo pripremljeno nekoliko modela organizacije nastave ovisno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije, ali i model nastave u slučaju da nam dođe do zaraze – rekla je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.