Braći su kipići uručeni za prva mjesta osvojena na 56. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u ožujku u Zagrebu

Oskari znanja i blizancima Danielu i Mihaelu iz Marčana koji "rasturaju" u - klarinetu i tubi

| 9.7.2018. u 18:52h | Objavljeno u Društvo

Pomalo u sjeni učenika koji su Oskarom znanja nagrađeni za prva mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima iz primjerice matematike i fizike, ostali su učenici glazbenih i plesnih škola te studenti muzičkih akademija kojima su dan kasnije za postignute uspjehe također uručeni Oskari znanja.

Za to što Varaždinska županija i tu ima svoje predstavnike zaslužni su blizanci Daniel i Mihael Hrgar, iz Marčana u općini Vinica, kojima su kipići uručeni za prva mjesta osvojena na 56. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u ožujku ove godine u Zagrebu.

Zanimljivo je što braća Daniel i Mihael ne sviraju “uobičajene” instrumente poput primjerice klavira ili violine već - klarinet i tubu.

Danas studenti druge godine splitske Umjetničke akademije, odnosno zagrebačke Muzičke akademije u glazbenim su krugovima dobro poznati već desetak godina, a rezultat postignut na državnom natjecanju koji im je osigurao Oskare znanja tek je jedan u nizu vrhunskih rezultata koje posljednjih godina redovito ostvaruju na državnim, međunarodnim i regionalnim natjecanjima.

rsz__dsc8953.jpg

- Oskar znanja nam je prva takva državna nagrada i priznanje, no primjerice već nekoliko godina zaredom sudjelujemo na Međunarodnom natjecanju puhača Varaždin Woodwind&Brass na kojem sam ja dvije godine zaredom s klarinetom osvojio drugu nagradu - pojašnjava Daniel dodajući da je Mihael s tubom na istome natjecanju ostvario još i bolji rezultat. Naime, tri je puta osvajao prvu nagradu pri čemu je jedne godine imao maksimalnih 100 bodova. Usto, Mihael je kao najmlađi sudionik osvojio i treću nagradu na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, a već je dva puta ostvario i zavidni rezultat na natjecanju u Beogradu.

Na pitanje kako su se uopće počeli baviti glazbom, čak i svirati pomalo nesvakidašnje instrumente, kažu da je za to “kriv” oglas Puhačkog orkestra Vinica u kojem su se 2008. tražili svirači instrumenata za limenu glazbu. Kao 11-godišnjaci, učenici četvrtog razreda Osnovne škole Vinica, obratili su se prof. Darku Navoju.

- Pokazao nam je instrumente koje bismo mogli svirati, odnosno koje očito nitko drugi nije želio svirati. Ja sam tako prva dva tjedna svirao eufonij, da bi se potom prebacio na tubu, dok Daniel nije htio svirati flautu pa se odlučio za klarinet - smije se Mihael.

Obojici je sviranje odlično leglo, brzo su učili, te su po završetku osmog razreda odlučili upisati Glazbenu školu u Varaždinu. Premda im često nije bilo lako uskladiti svakodnevno vježbanje, brojna natjecanja i učenje, pod mentorstvom profesora Nikole Novaka i Gordana Perši po uspješnom su završetku Glazbene škole upisali studije. Ondje su im pak mentori profesori Šime Vulelija te Željko Milić.

Što o uspjesima kaže majka Karmela, ali i sestra Ana-Maria, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti