OŠ Višnjica ugostila projektne partnere iz Turske, Grčke i Poljske

J.Š./Varaždinske vijesti | 1.6.2017. u 11:27h | Objavljeno u Društvo

OŠ Izidora Poljaka Višnjica domaćin je članovima projektnih timova triju osnovnih škola iz Turske, Grčke i Poljske s kojima kao partner sudjeluje u europskom projektu "I am being an ecological person", koji se provodi u okviru Erasmus + KA 2 programa, a u kojem uz OŠ Izidora Poljaka iz Višnjice sudjeluju turska škola Çalıca Secondary School, grčka škola The 1st Gymnasium of Acharnes i poljska škole Zespol Szkol Nr 3.

Projekt je predstavljen i u Županijskoj palači u Varaždinu, gdje je predstavnike škola iz Turske, Grčke i Poljske ugostio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić zajedno sa pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom.

- Varaždin je izuzetan grad, a Varaždinska županija najkonkurentnija i najtransparentnija županija u Hrvatskoj. Više od 60% našeg proračuna ulažemo u obrazovanje. Naše srednje škole polazi 8 tisuća učenika, a od toga ih je oko 6 i pol tisuća iz naše županije. Posebno značajan projekt Varaždinske županije su i Centri izvrsnosti osnovani s ciljem da učenicima osnovnih i srednjih škola pruže dodatna znanja i vještine iz područja djelovanja. Danas u Županiji djeluje čak deset Centara izvrsnosti iz informatike, matematike, biologije, fizike, kemije, hrvatskog jezika, novih tehnologija, komunikacija, poduzetništva i rukometa, čiji učenici postižu iznimne rezultate na državnim, županijskim, međužupanijskim i međunarodnim natjecanjima – istaknuo je zamjenik Kišić, nadajući se kako će uspješno podijeliti primjere dobre prakse za rješavanje ekoloških problema iz svake zemlje, poželjevši svima izuzetno zanimljiv program radionice te jedno interaktivno sudjelovanje.

Ravnateljica OŠ „Izidora Poljaka“ Višnjica Martina Vusić izrazila je zadovoljstvo spomenutim projektom.
-Projekt je osmišljen kako bi bio jedan od alarma koji zvone na uzbunu za spas našeg planeta, a sve nade se polažu u generacije koje će stasati u nekoliko idućih godina te prakticirati drugačiji stil života. Radionice su osmišljene kako bi učenike usmjerile k novom eko-načinu života, a neki od ključnih zadataka projekta su poticanje ekološke osviještenosti, podizanje svijesti o šteti koju nanosimo prirodi, poučavanje o principima ekološki prihvatljivog načina života, upoznavanje s pojmom ekološkog otiska i otkrivanje načina za smanjivanje ekološkog otiska svakog pojedinca, upoznavanje s pojmom održivog razvoja u okviru ekologije te traženje načina za doprinos održivom razvoju – istaknula je ravnateljica Vusić dodavši kako su se u sklopu projekta predstavnici upoznali i s pojmom ekološkog otiska te su mnogi ostali iznenađeni spoznajom razmjera štete koju nanosimo planetu

Susret u Višnjici na transnacionalnom partnerskom sastanku drugi je takav susret projektnih partnera, nakon prvog održanog u Turskoj, na kojem se analiziraju dosad provedene i dogovaraju projektne aktivnosti koje slijede, a među kojima je i dolazak u Višnjicu učenika triju navedenih škola u ožujku iduće godine.

Predstavnici projektnih partnera prvog su dana susreta u Višnjici održali i prvi radni sastanak, upoznali se sa školom te su posjetili Trakošćan i Lepoglavu gdje im je dobrodošlicu poželio i lepoglavski gradonačelnik.
U narednim danima članovi projektnih timova razgledat će Čakovec i Varaždin, nakon toga i škole u Cvetlinu i Klenovniku gdje će sudjelovati u radionicama izrade tradicionalnih predmeta.

Inače, cilj projekta je u Turskoj, Grčkoj, Poljskoj i Hrvatskoj organizirati i provesti radionice iz područja ekologije i engleskog jezika s namjerom poticanja ekološke osviještenosti, podizanja svijesti o šteti koja se nanosi prirodi, poučavanja principa ekološki prihvatljivog načina života, upoznavanja s pojmom ekološkog otiska, upoznavanja s pojmom održivog razvoja u okviru ekologije, osposobljavanja za uspješnu komunikaciju primjenom stečenih znanja, poticanja interkulturalnosti i usavršavanja vještine korištenja stranog jezika putem rada na projektu.

Zahvaljujući projektu učenici višnjičke škole boravili su u ožujku ove godine u Grčkoj gdje su s vršnjacima iz Grčke, Turske i Poljske sudjelovali na aktivnostima provedenima s namjerom ostvarenja ciljeva projekta "I am being an ecological person".