OŠ Veliki Bukovec: Projektom "Od 3 do 300“ praktična znanja učenicima iz matematike, ali i astronomije

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.1.2018. u 15:58h | Objavljeno u Društvo

Astronomska, medijsko-digitalna, matematička, knjižničarska grupa, književna stvaraonica te jezični klub izvannastavne su aktivnosti koje će u skorijoj budućnosti zaživjeti u Osnovnoj školi Veliki Bukovec. Rečeno je tako na uvodnoj konferenciji projekta „Od 3 do 300“ koja se danas održala u školi.

Naime, radi se o projektu koji se sastoji od edukacije za učitelje, opremanja škola i rada s učenicima u šest različitih izvannastavnih aktivnosti, a na čemu će sudjelovati 44 odgojno-obrazovna radnika te 300-ak učenika.

Učitelji će sudjelovati u stručnom usavršavanju o inovativnim pristupima poučavanja te razvoju izvannastavnih aktivnosti unutar školskih kurikuluma, a uz učenike OŠ Veliki Bukovec te će izvannastavne aktivnosti dobiti i učenici Osnovne škole Andrije Palmovića iz Rasinje i Osnovna škola „Dr. Ivan Novak“ iz Macinca kao suradnika na projektu.

Učenici triju osnovnih škola imat će priliku stjecati ključne kompetencije za cjeloživotno učenje kroz sudjelovanje u različitim projektnim aktivnostima.

- Najvažnija svrha jest da osmislimo kurikulume za izvannastavne aktivnosti te potaknut djecu da više rade na čitalačkoj, višejezičnoj, matematičkoj i digitalnoj pismenosti. Na taj ih način želimo što više uključiti u dodatne aktivnosti u našim ruralnim područjima koje im inače nisu dostupne -rekla je voditeljica projekta Marina Zember iz OŠ Veliki Bukovec.

Ravnateljica OŠ Veliki Bukovec, Željka Marković-Bilić rekla je da su u projektu isplanirali mnoštvo edukacija za učitelje jer nakon izlaska iz formalnog obrazovanja učitelji teško dobivaju mogućnost dodatnog educiranja.

- Tome su najčešći razlog financije jer svi znamo kolike su plaće učitelja i teško je doći do nekih dodatnih edukacija. Zato smo za različite vrste pismenosti pripremili edukacije koje će pomoći učiteljima u izvannastavnim aktivnostima i u redovitoj nastavi da bi oni obogatili, osuvremenili svoju nastavu s nekim novim metodama i oblicima rada koje će onda učenicima približiti nastavu, osuvremeniti je i učiniti je zanimljivijom - objasnila je ravnateljica.

Kako kažu u školi, učenici u svakoj školi imaju različite izvannastavne aktivnosti no recimo do nekih, takozvanih, apstraktnijih aktivnosti teže je doći.

- Imajući to na umu, isplanirali smo astronomsku grupu za koju se treba dodatno pripremiti, isplanirali smo posebnu književnu stvaraonicu gdje bi djeca trebala proizvesti određene sadržaje. Hoće li to biti priča ili slikovnica ili možda strip, na njima je. Isplanirali smo različite matematičke aktivnosti koje djeca mogu koristiti u svakodnevnom životu - rekla je ravnateljica, dodajući da djeca iz ruralnih sredina teže dolaze do dodatnih aktivnosti i zato je škola kao centar svake sredine s jedne strane i dužna osigurati dodatne aktivnosti djeci kojima će se onda lakše približiti svojim vršnjacima iz gradskih sredina.

- Sve ono što učenici saznaju na internetu nisu praktična znanja i vještine, njima treba nešto što će moći znati primijeniti u svakodnevnom životu - zaključila je ravnateljica Marković-Bilić.

Projekt „Od 3 do 300“ provodi se u sklopu poziva „Unaprjeđenje pismenosti - temelj cjeloživotnog učenja", usmjerenoga na unaprjeđenje različitih vrsta pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola te se financira u sklopu Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali" 2014. - 2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Nositelj projekta je Osnovna škola Veliki Bukovec, a partneri na projektu su Osnovna škola Andrije Palmovića iz Rasinje i Osnovna škola „Dr. Ivan Novak“ iz Macinca. Vrijednost projekta je oko 939.000 kuna bespovratnih sredstava.