OŠ Veliki Bukovec: od uspješnih e-Twinning projekata do uspjeha na Hippu

J.Š./Varaždinske vijesti | 9.10.2019. u 20:40h | Objavljeno u Društvo

Osnovna škola Veliki Bukovec, na kojoj je baš završena energetska obnova uskoro će potpisati novi ugovor o rekonstrukciji postojećih školskih objekata, zgrade i dvorane, a što će biti baš lijepi poklon za Dan škole i 50 rođendan od useljenja koji škola ove godine slavi. Tako će 254 učenika i 48 djelatnika imati uvjete rada u jednoj smjeni. Dobit će veću sportsku dvoranu, kuhinju i blagovaonicu, učionice koje im nedostaju, garderobni prostor i zbornicu za učitelje.

”Razgibaj se” i “Vidim te i pozdravljam”

- Nastava je u ovoj zgradi započela 1969. godine, a do tada se izvodila u dvorcu Draškovićevih. Projekt rekonstrukcije školske zgrade financira Varaždinska županija u vrijednosti većoj od 12 milijuna kuna te se veselimo završetku projekta koji bi trebao biti do 2021. Tada će nastava napokon biti u jednoj smjeni - kaže ravnateljica škole Željka Marković Bilić.
Osim radova na rekonstrukciji škole, u planu za ovu školsku godinu, OŠ Veliki Bukovec ima nekoliko školskih i e-Twinning projekata.

- Za otprilike mjesec i pol dana završava europski projekt naziva „Od 3 do 300“ pa su nam za Dan škole gostovali učitelji i učenici iz partnerskih škola Osnovne škole Dr. Ivana Novaka iz Macinca i OŠ Andrije Palmovića iz Rasinja. Učenici su pričali priče koje su nastale na izvannastavnoj aktivnosti Književna stvaraonica, educirali su se u radionica o pripovijedanju, družili se na Knjižničarskoj grupi i Jezičnom klubu. Općina nam je poklonila predstavu kazališne družine Pinklec „Kako je Ješko pobijedio prehladu“, a priredbom je prenijeta zahvala svim uzvanicima i partnerima s kojima škola surađuje, posebno općinama Mali i Veliki Bukovec koje nas u svemu podržavaju - rekla je ravnateljica Marković Bilić.

Škola ima u planu dva školska projekta, jedan je naziva “Razgibaj se” u kojem učenike potiču na tjelesne aktivnosti pa će se tijekom školske godine održavati razni turniri u brojnim sportovima. Drugi je projekt “Vidim te i pozdravljam” u sklopu kojeg potiču učenike na lijepo ponašanje i toleranciju. Tim povodom će obilježiti Svjetski dan ljubaznosti biranjem najljubaznijeg učenika škole te Svjetski dan komplimenata i održati turnir u igranju društvene igre “Čovječe ne ljuti se” čime se učenike želi podučiti kako prihvatiti i nositi se s porazom, kakav treba biti navijački bonton, ali i kako reagirati kod uspjeha.

Škola je nagrađena titulom e-Twinning škole 2019.-2020., a na tim projektima intenzivno radi knjižničarka Marinka Mlinarić.
- Već smo dulji niz godina uključeni u razne e-Twinning projekte s posebnim naglaskom na čitanje i razvijanje čitalačke pismenosti. Tako sudjelujemo u nizu radionica, kvizova kao što su Čitanjem do zvijezda, Čitanje naglas, recitiranje i čitanje poezije, naš tradicionalni projekt je i međuškolski kviz učenika 4. razreda s učenicima 4. razreda iz OŠ Sveti Đurđ.

Nastojimo učenike uključiti u projekte gdje se potiče i radi na čitanju i na kreativnom stvaralaštvu bilo preko upotrebe digitalnih alata, ali i različitih ručnih stvaralačkih aktivnosti - objašnjava knjižničarka Marinka, dodajući da je ove godine njihov projekt „Nespojivo? Spojivo!“, kojim se spojila knjiga s informatikom, prihvaćen za predstavljanje u Šibeniku na CARNet-ovoj korisničkoj konferenciji CUC 2019.

Na Hippu 5. na svijetu

Najveći uspjeh prošle školske godine škola je ostvarila na svjetskom Hippo natjecanju iz poznavanja engleskog jezika u Veneciji na kojem je osmašica Magdalena Jantolek u svojoj kategoriji bila 5. u svijetu.
- Sudjelovalo oko 40 zemalja i bilo je preko 35.000 natjecatelja. Već treću godinu sudjelujemo na tom natjecanju i ovo nam je najveći uspjeh. Natjecanje provjerava usvojenost jezičnih vještina, čitanje s razumijevanjem, slušanje s razumijevanjem, pisanje i na kraju na svjetskoj razini se provjera sposobnosti govorenja, međusobna komunikacija, govorenje o poznatim temama - objašnjava Stela Pavetić, profesorica engleskog jezika koju je Ministarstvo obrazovanja, zajedno s 510 djelatnika u obrazovanju, nagradilo za uspješni rad s učenicima.

Valja istaknuti i učenike Sašu Sačera iz 4.b razreda i Ivu Osivnik učenicu 6.b razreda koji su dobili poticajne nagrade na natjecanju „Moja prva slikovnica“ u organizaciji udruge KAlibra. Oni su u sklopu europskog projekta „Od 3 do 300“ izradili slikovnice. Sašina slikovnica “Duga pčela Anđa” govori o prilagodbi jedne neobične pčele i problemima na koje je nailazila tijekom svog sazrijevanja, dok Ivina slikovnica „Krilati pas“ naglasak stavlja na prihvaćanje različitosti i upornost u ostvarivanju svojih ciljeva.

- Djela su nastala u sklopu izvannastavne aktivnosti Književna stvaraonica razredne nastave i predmetne nastave na kojoj smo učenike poučavali kako stvoriti i na zanimljiv način prezentirati i ispripovijedati priču - kaže Gordana Kovaček, učiteljica razredne nastave koja je mentorirala Sašu i vodila ovu izvannastavnu aktivnost za učenike razredne nastave. Mentorica Ivi Osivnik bila je Maja Matijašec, voditeljica Književne stvaraonice za učenike predmetne nastave.

Označeno u