OŠ PODRUTE Uvijek nas vodi misao: ˝Zadovoljan učenik – uspješna škola!˝

J.Š./ Varaždinske vijesti | 1.4.2021. u 20:41h | Objavljeno u Društvo

Iako su se morali prilagoditi novim, naizgled nemogućim uvjetima rada u Osnovnoj školi “Podrute” dokazali su da se uz volju i puno prilagodbe zajedno može sve, čak i u doba korone. Tako, usprkos koroni, učenici i djelatnici ove Škole sudjeluju u brojnim projektima i akcijama, a vrlo je aktivna i njihova Učenička zadruga “Cvetek”.

Brojni uspjesi učenika

- U prvom redu želimo istaknuti i pohvaliti učenike koji su se usprkos koroni i uz privikavanje na novi način online nastave motivirali za dodatni rad i natjecanja u znanju. Posebno smo ponosni na učenike koji su postigli uspjehe na županijskim natjecanjima - kažu u Školi. Učenik Pavao Mrazek iz Područne škole Završje prošle se školske godine plasirao na Županijsko natjecanje iz Hrvatskog jezika za 7. razrede. Natjecanje je bilo odgođeno za početak ove šk. godine te je osvojio 1. mjesto na Županijskom natjecanju. Iste šk. god. sudjelovao je na školskom natjecanju iz Hrvatskog jezika za 8. razrede i plasirao se na Županijsko natjecanje gdje je osvojio 4. mjesto, mentorica Daliborka Mrazek. Učenica šestog razreda područne škole Završje, Samantha Vitez, sudjelovala je na Županijskom natjecanju iz geografije i ostvarila odlično 3. mjesto sa postignutih 49 bodova. I ove školske godine učenice Samantha Vitez (6.r područne škole) i Mihaela Kuzel (8.r matične škole) sudjeluju na Županijskom natjecanju iz geografije. Trenutno se čekaju rezultati natjecanja, mentorica Danijela Harmicar. Učenica Samantha Vitez sudjelovala je i na Županijskom natjecanju iz astronomije osvojivši 4. mjesto. Učenica pohađa Centar izvrsnosti iz astronomije, mentorica Milica Žabčić. Učenice 7. razreda matične škole Lana Đopar i Ema Ratković te učenici 6. razreda područne škole Završje Benedikt Mrazek i Samantha Vitez plasirali su se na županijsko natjecanje iz likovne kulture, mentorica Gabrijela Ljubek. Učenik 4. razreda područne škole Završje Angel Vitez, plasirao se na županijsko natjecanje iz matematike, mentorica Ružica Korotaj. Učenik pohađa i centar izvrsnosti iz matematike.

Izvannastavne aktivnosti

Novoobnovljeni prostor knjižnice doista je postao srce škole u kojoj učenici rado provode svoje školske odmore. U sklopu Bookmark Exchange Projecta, učenici 3. i 4. razreda Područne škole izrađivali su straničnike koje su razmijenili sa vršnjacima iz Portugala. Povodom Međunarodnog dana darivanja knjigom u suradnji s GDCK Novi Marof organizirana je akcija darivanja knjiga u kojoj su učenici donosili svoje slikovnice i dječje knjige koje su već pročitali i/ili prerasli. Akcijom je prikupljeno ukupno 36 knjiga i slikovnica koje će GDCK Novi Marof podijeliti djeci slabijeg imovinskog statusa u sklopu uskršnjih paketa. Sva događanja u školi i oko nje revno prati i Novinarska grupa pod vodstvom stručne suradnice knjižničarke Magdalene Kišiček. Školski novinari sve navedeno redovito objavljuju i na web stranici škole kako bi i roditelji bili pravovremeno upućeni. Od ove školske godine uvedena je i izvannastavna aktivnost „Mladi planinari“. Na radost učenika i voditelja Gorana Cara ostvareni su izleti na Čevo. Učenici su se veoma motivirano i radosno odazvali ovim aktivnostima te su do kraja godine u planu još neki planinarski izleti primjereni učenicima.

Učenička zadruga “Cvetek”

Učenička zadruga “Cvetek”, a kojoj je voditeljica Janja Maltar, također se prilagodila novim uvjetima rada te i dalje ima četiri sekcije: Cvjećarska grupa, Mladi pčelari, Kreativa i Mladi kemičari.

Kako kaže voditeljica Maltar bave se uzgojem i prodajom sobnog bilja i cvjetnih sadnica, proizvode prirodnu kozmetiku - sapune, meleme za usne i kreme, prave svijeće od pčelinjeg voska, izrađuju ukrasne i uporabne predmete od prirodnih i otpadnih materijala. Kreativa je ove školske godine uvela i novi proizvod - privjesci izrađeni tehnikom ˝MAKRAME˝. Mladi pčelari od ovog će proljeća imati i svoje košnice u školskom dvorištu. U tome im posebno pomaže ravnatelj Škole Štefek Vincek koji se i sam bavi pčelarstvom.

- Ponosimo se osvojenim 2. mjestom na smotri učeničkih zadruga ˝Čarolija Božića” u konkurenciji 20-ak osnovnih i srednjih škola. Trenutno je u tijeku i druga online smotra i natjecanje ˝Ususret Uskrsu˝ za koju smo izrađivali pisanice tehnikom kaširanja i ˝quilling˝ tehnikom. Inspirirane su oblacima i cvjetovima poznatog slikara Ivana Rabuzina te pozivamo sve čitatelje da glasaju za najljepše pisanice na facebook stranici Srednje škole Arboretum Opeka do 3. travnja - kaže Maltar i zaključuje da se već dugo nose sa situacijom koju nam je donijela pandemija. Naučili su da svako vrijeme nosi svoje prednosti i nedostatke, ali isto tako da je najvažnije prilagođavati se promjenama i ostati motiviran. Bez obzira na promjene, u njihovom malom kolektivu uvijek ih vodi ista misao: ˝Zadovoljan učenik – uspješna škola!˝.

Označeno u