OŠ Metel Ožegović Radovan: Preko zadruge „Iglica“ uspijevaju održati i njegovati tradiciju

Varaždinske vijesti | 2.1.2021. u 19:19h | Objavljeno u Društvo

U Osnovnoj školi Metel Ožegović u Radovanu ponosni su na aktivnosti Učeničke zadruge pod nazivom „Iglica“ članice Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva. Učenici i voditelji sekcija marljivi su čuvari baštine, a unutar učeničke zadruge djeluju dvije sekcije: „Cofik” i „Mali cvjećari”. Učenici izrađuju brojne tradicionalne predmete među kojima se posebno ističu „souni” koje, da bi se igračka sačuvala od zaborava, UZ „Iglica” planira uvesti na Popis nematerijalne baštine grada Ivanca kao suvenir margečanskoga kraja.

Ožive neki tradicionalni predmet ili pomalo zaboravljenu tehniku

- Zajedno uspijevamo održati i njegovati tradiciju dok voditelji sekcija brižno prebiru po sjećanjima sumještana, pažljivo proučavaju tradicionalne tehnike te svake godine ožive neki tradicionalni predmet ili pomalo zaboravljenu tehniku - kaže ravnateljica škole Željkica Hanžek Paska, dodajući da je voditeljica Zadruge učiteljica Darinka Krobot-Obadić dok je voditeljica sekcije „Cofik” učiteljica Danica Prašnjak, a Katarina Vugrek je voditeljica sekcije „Mali cvjećari”.

- Voditelji sekcija uspješno i pažljivo prenose znanja i vještine potrebne za izradu ručnih radova - kaže ravnateljica, navodeći da učenici sudjeluju u izradi predmeta nastalih tehnikama novijeg datuma poput salvetne (dekupaž), no ujedno im se nudi mogućnost izrade predmeta tehnikama koje svoje uporište imaju u tradiciji.
Tako je Učenička zadruga „Iglica“ poznata po uporabnom predmetu koji je temeljen na kulturnoj baštini - igrački “souni”, ali i po pletenju vunenih predmeta na tradicionalnim daščicama. Kako bi svoje vještine i tradiciju predstavili drugima u rujnu Međunarodni je dan kulturne baštine obilježen izložbom pod nazivom „Souni i druge igračke z šterima su se deca negda moutila”.

- Organizirana je u školi izložba etno baštine s naglaskom na igračke naših predaka, a predmete su skupljala i donosila djeca.
Tim su povodom organizirane i radionice izrade tradicionalne igračke „souni” za učenike nižih razreda, a koji su izrađivali igračke od vrbove šibe - prisjeća se ravnateljica, dodajući da je začetnica i realizatorica cjelokupne ideje i projekta tradicionalne dječje igračke – rukotvorine „souni” učiteljica Danica Prašnjak.

- Želimo tu igračku sačuvati od zaborava pa UZ „Iglica” planira uvesti ovu igračku na Popis nematerijalne baštine grada Ivanca kao suvenir margečanskoga kraja - naglašava voditeljica Zadruge učiteljica Darinka Krobot-Obadić pa od ostalih aktivnosti Zadruge podsjeća i na uspjehe Zadruge na brojnim natjecanjima. Krobot-Obadić tako naglašava da su prošle godine sudjelovali na Natjecanju učeničkih zadruga „Čarolija Božića” u novomarofskom Kulturnom centru „Ivan Rabuzin” u organizaciji Srednje škole Novi Marof i osvojili 1. mjesto. - Zadruga se predstavila proizvodima od vune koje na drvenim daščicama izrađuju učenici sekcije „Cofik”, čestitkama i anđelima od krep papira sekcije „Mali cvjećari” te recikliranim svijećama koje su izrađivale učenice sedmog razreda - prisjeća se Krobot-Obadić, dodajući da je članice žirija najviše oduševilo pletenje šalova na drvenoj daščici koje je vješto demonstrirala Lana Č., kao i igra Anje B. s dječjom igračkom „souni”.

Ističu izraženu svestranost učenika

Učenička zadruga i ove godine sudjeluje na Natjecanju učeničkih zadruga „Božićna čarolija” koje se ove godine održava virtualno. Zadruga se predstavlja suvenirom od vune „Lafangierač”, odnosno dimnjačar.

- Nakana nam je bila evocirati običaje iz prošlosti po kojima je bilo široko u narodu uvriježeno vjerovanje da ako na ulici ugledaš dimnjačara moraš se brzo primiti za gumb na svojoj odjeći i tvoja želja će se ispuniti - kaže Krobot-Obadić, dok ravanateljica škole Hanžek Paska ističe izraženu svestranost brojnih učenika. Pohvaljuje rad učenice Anje Brežnjak, članice sekcije „Cofika“ koja redovito sudjeluje u prezentacijama ručnih radova te nastupa na književnim natjecanjima na kajkavskom narječju. Škola se ponosi i na druge učenike koji njeguju te uspješno promiču pjesništvo na kajkavskom narječju. Pjesma „Beja“ učenice 8. razreda Ane Piskač proglašena je najboljom u konkurenciji djece na prošlogodišnjoj kulturnoj manifestaciji „Draga domača rieč“ u Ivancu. Pjesma „Jutro“učenice 8. razreda Ane Piskač izvedena je u rujnu ove godinena 55. Tjednu kajkavske kultureunutar natjecanja „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu – Krapina 2020.“ Učenica 6. razreda Anja Brežnjak predstavljala je pjesmom „Vulitje“ ovu školu u rujnu u Zlataru na 51. Zboru malih pjesnika i nastupila je u narodnoj nošnji radovanskog kraja.

- Učenici su svestrani, a mi tu svestranost dodatno potičemo - zaključuje ravnateljica.

Označeno u