OŠ Klenovnik: svojim učenicima nude baš ono što ih zanima

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.10.2019. u 18:19h | Objavljeno u Društvo

S obzirom na to da su mala ruralna škola koja ima svega 150 učenika u devet razrednih odjela Osnovna škola grofa Janka Draškovića Klenovnik svojim učenicima nudi čak 22 izvannastavne aktivnosti koje svake godine povećavaju prema interesu učenika.

Čak 22 izvannastavne aktivnosti

- Učenici vole kada im se ponudi nešto što ih baš zanima. Trebalo bi nam puno vremena da nabrojimo sve te aktivnosti pa ističemo samo one koje smo ove školske godine u odnosu na prijašnje uveli ili one po kojima se kao škola ističemo i razlikujemo od drugih - kaže ravnatelj škole Mijo Barišić.

Tako se od ove školske godine učenici OŠ Klenovnik mogu uključiti u grupu Mali folkloraši koju vodi učiteljica tjelesne i zdravstvene nastave Josipa Polančec Štimec.
- To su folkloraši mlađeg uzrasta od 1. do 4. razreda koji će predstavljati bazu potencijalnih kandidata, odnosno možda će se netko od njih kasnije uključiti i u kulturno-umjetničko društvo u Klenovniku koje u svom sastavu ima i folklornu sekciju te će time raditi na opstanku i njegovanju ovog vida tradicije - kaže ravnatelj.

U školi djeluje i nova grupa Foto sekcija koju vodi učiteljica likovne kulture Maja Burek kojoj je cilj učenike educirati o tome kako pravilno fotografirati na raznim događanjima i manifestacijama u sklopu škole, ali i šire.

- S obzirom na to da njegujemo tradiciju izdavanja školskog lista već 11 godina pa je ta sekcija dobrodošla novinarskoj. Zajedno će raditi na poboljšanju školskog lista Klen koji je, usput rečeno, vrlo uspješan - kaže sugovornik.

U školi je počela djelovati i glazbena grupa koju vodi učiteljica Maja Vočanec koja će se pored već tradicionalnog školskog zbora baviti alternativnim glazbenim smjerovima. Nova je izvannastavna aktivnost i Napredni Nijemci. Nju vodi učiteljica Anica Kukec imajući već sada na umu niz projekata i aktivnosti koje pokreće u sklopu te izvannastavne aktivnosti.
Škola je, inače, prepoznatljiva po šahovskoj sekciji u sklopu koje imaju uređen vrtni šaha, a koju vodi vanjski suradnik Josip Polančec. Šahovska im sekcija broji oko 15 članova koji se redovito pojavljuju na natjecanjima iz šaha.

Osim toga tu je i planinarska grupa koju vodi pedagoginja Ankica Gotić i koja surađuje s planinarskim klubom Ivančica iz Ivanca i po kojoj se škola ističe u odnosu na druge škole u bližoj ili široj okolici.
Naravno da je i već spomenuta novinarska sekcija jedna od rijetkih, kažu u školi, jer se može na prste jedne ruke nabrojati koliko ima školskih listova u županiji. Novinarsku sekciju vodi učiteljica Anita Husnjak. Specifična je i licitarska sekcija koju vode učiteljice Štefica Oštarjaš i Božica Bunić i koja se bavi izradom tradicionalnih licitarskih srca. Pored nabrojenih izvannastavnih aktivnosti učenici su uključeni i u one standardne kao što su ekološka, humanitarni rad razne sportske grupe koje su vrlo uspješne i pojavljuju se na raznim natjecanjima.

Blagodat seoskih škola

- Prepoznatljivi smo i po brizi za okolišem i ponosni na lijepo uređen školski okoliš. Zbrinjavamo otpad na prihvatljiv način te u sklopu toga imamo niz projekata. Jedan od njih je i projekt s Gradom Lepoglavom i općinom Klenovnik pod nazivom “Kam se koje smeće meće”. Ponosni smo na to da ćemo uskoro dobiti i zlatni status Eko-škole, a nije ništa neuobičajeno da se u školi skuplja stari papir, baterije i elektronički otpad pa se u suradnji s tvrtkama koje ga otkupljuju dobiju sredstva koja se pak ulažu za potrebe škole - kaže. U školi djeluje vrlo mladi ambiciozni kolektiv, provode se razni projekti, a najveći uspjeh prošle školske godine je ostvario učenik Lovro Rešetar, pjesnik iz 7. razreda čije su pjesme već nekoliko puta izabrane i uvrštene u Zbornik “Draga domaća riječ” te je na natjecanju Goranovo proljeće ostvario svojim pjesmama 3. mjesto.

Ravnatelj dodaje i da škola ima 100 posto stručno zastupljenu nastavu. Imaju velik broj učitelja koji rade na više škola.
- S jedne strane to je nedostatak, ali i prednost jer se prenose primjeri dobre prakse iz drugih sredina - kaže. Škola je prepoznatljiva i po tome da je među rijetkima u županiji koje nemaju dežurnog učenika, ni portira na vratima i to je, kaže ravnatelj, blagodat seoskih škola koje žive u dobrim odnosima sa svojom sredinom.

Označeno u
Galerija slika