OŠ Donja Voća u novom ruhu, u energetsku obnovu uloženo 2,7 milijuna kuna Foto: Varaždinska županija

OŠ Donja Voća u novom ruhu, u energetsku obnovu uloženo 2,7 milijuna kuna

VV | 27.11.2019. u 14:50h | Objavljeno u Društvo

Osnovna škola Andrije Kačića Miošića u Donjoj Voći u potpunosti je energetski obnovljena zahvaljujući čemu ostvaruju značajne uštede na energentima, a 133 učenika i 40 djelatnika imaju daleko bolje uvjete za rad. Uz to, zahvaljujući podiznoj platformi i rampi u školu sada samostalno mogu pristupiti osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti.

Istaknuto je to na završnoj konferenciji EU projekta pod nazivom „Energetska obnova zgrade OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća na adresi Donja Voća 19 d, Donja Voća“, koja je održana u srijedu, 27. studenoga. Uz ravnateljicu OŠ Donja Voća Rahelu Blažević, na završnoj konferenciji bili su zamjenik župana Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, ravnatelj JURA-e Krunoslav Blaži, ravnatelji škola, predstavnici izvođača radova i drugi gosti.

Ukupna vrijednost projekta iz Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iznosila je 2.149.682,50 kuna, a nakon provedenog postupka javne nabave za radove iznosi 2.774.700 kuna. Od toga je 972.166,01 kuna ili 35 posto sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.“ Varaždinska županija, osnivač škole, osigurava 1.802.533,99 kuna ili 65 posto, od čega je 459.936,14 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Ovo je najveća investicija u školsku zgradu u posljednjih 60 godina, otkako je izgrađena.

- Na školskoj zgradi su energetski obnovljeni vanjski zidovi, izolirani su podrumski zidovi i strop tavana, zamijenjeni su metalni prozori, obnovljeno je krovište, a uz to smo uveli obnovljive izvore energije. Adaptirani su geotermalni izvori i ugrađena fotonaponska elektrana snage 22 kw. Ujedno je izgrađena vanjska rampa te ograda s rukohvatima, kao i podizna platforma tako da osobe s invaliditetom i osobe teže pokretljivosti sada mogu samostalno ući u školu – rekla je ravnateljica OŠ Donja Voća Rahela Blažević.

Radovi su rezultirali prelaskom zgrade iz energetskog razreda D u razred B. Potrošnja energije za grijanje na godišnjoj razini će biti smanjena za 66,54 posto, a količina emisije CO2 bit će za značajnih 88,64 posto.

- Osim što projektima energetske obnove osiguravamo bolje uvjete za djecu, učitelje i sve druge djelatnike škola, glavni cilj je ostvarivati uštede na računima za energente. U OŠ Donja Voća uštede će godišnje iznositi oko 45.000 kuna, što je za školu sa 133 učenika značajan iznos. Međutim, nije samo to važno. Nama u Varaždinskoj županiji cilj je ravnomjerno ulagati u sve dijelove županije i osigurati jednake uvjete učenicima, bez obzira na to pohađaju li školu u gradu ili na selu. Kao što smo već istaknuli, počeo je novi ciklus energetskih obnova u sklopu kojeg će, uz Srednju školu Arboretum Opeka, biti obnovljeno i osam područnih škola, koje možda nemaju veliki broj učenika, ali svaki od njih zaslužuje pohađati nastavu u jednako kvalitetnim uvjetima – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

U OŠ Donja Voća radove je izvodila tvrtka Mipcro d.o.o. iz Ivanca, koja je izabrana u postupku javne nabave. Savjetodavnu podršku u provedbi projekta pružala je Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije koja u suradnji sa svim potrebnim institucijama upravlja i administrira projektom.