"Odaziv za akciju #KROVZAPETrinju odličan, očekujemo ispunjenje cilja" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

"Odaziv za akciju #KROVZAPETrinju odličan, očekujemo ispunjenje cilja"

IHR/Varaždinske vijesti | 2.2.2021. u 20:38h | Objavljeno u Društvo

- Odaziv za humanitarnu akciju #KROVZAPETrinju, koja je namijenjena kupnji potpuno opremljenog i grijanog kontejnera za stanovanje jednoj četveročlanoj obitelji s malom djecom ili djecom školskog uzrasta s područja Petrinje i okolice je odličan i očekujemo da ćemo ispuniti cilj. Posebno nas veseli što su nam, nakon naše informacije o akciji i pozivu da se uključe sve srednje škole, svoju podršku dali i kolege, ravnatelji Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar Kruljac i Strukovne škole Varaždin Dražen Košćak koji će se sa svojim učenicima uključiti u donacije, izraditi nešto za kontejner i promovirati našu akciju. Veliko im hvala na tome – istaknuli su glavni organizatori akcije, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić i ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos.

Kontejner i mjesečni “fasung”

Nakon strahovitog potresa koji je krajem prošle godine razrušio Sisačko-moslavačku županiju i mnoge obitelji ostavio bez krova nad glavom, dvije varaždinske srednje škole zajedno su pokrenule humanitarnu akciju pod nazivom #KROVZAPETrinju. Akcija se provodi sukladno Zakonu o humanitarnoj pomoći od 21. siječnja do 21. ožujka ove godine, a zajednički namjenski račun otvoren je pri Elektrostrojarskoj školi Varaždin.
Ravnateljica Prve gimnazije Varaždin istaknula je kako su odmah nakon potresa počeli razmišljati što napraviti kako bi pomogli ljudima koji su se našli u teškoj situaciju, posebno djeci i školarcima.

- Od ideje da pokrenemo akciju za školski kontejner u kojem bi barem neka mala područna škola na tom području mogla obavljati nastavu, pa do ove akcije. Kolega Kos i ja imali smo slična razmišljanja i brzo smo dogovorili suradnju, svjesni kako će akcija imati više šansi za uspjeh ako se naše dvije velike škole udruže – istaknula je.

Akcija je zamišljena u dva dijela. Prvi, glavni dio, odnosi se na prikupljanje novčanih donacija za kupnju jednog potpuno opremljenog stambenog kontejnera za jednu četveročlanu obitelj s područja Petrinje koja je ostala bez svog doma.

- Pri tome smo, svaki od nas u svojoj školi, proveli brzu provjeru među djelatnicima i roditeljima kako bismo vidjeli bi li podržali akciju. Nakon stvarno velike njihove podrške, pokrenuli smo taj dio. Drugi dio akcije odnosi se na ideju da tu obitelj pratimo na mjesečnoj bazi, odnosno da prikupljamo namirnice i higijenske potrepštine u školi dok traje nastava, nakon čega bi se to jednom mjesečno dostavilo obitelji. Isto se odnosi na školski pribor ili opremu, ako su djeca školarci. Tijekom ljeta, kad nema učenika u školama, djelatnici škola prikupit će te mjesečne “fasunge” – najavljuju organizatori.

”Vjerujemo u uspjeh”

Obitelj zasad još nisu odabrali.

- Ne želimo to prije nego budemo sasvim sigurni da je kroz akciju prikupljeno dovoljno sredstava da nekoga razveselimo nabavkom kontejnera. Jako puno obitelji čeka na svoj smještaj, neki još u dvoranama ili sobičcima u vojarni. Imamo informacije s terena, neki djelatnici naših obiju škola su bili tamo, znamo obitelji kojima je pomoć nužna. Konačni odabir bit će kada stanje na računu pokaže da možemo krenuti u nabavku kontejnera i tada ćemo, od potrebitih, odabrati one koji još nemaju osiguran smještaj – ističu te ujedno pozivaju sve ljude dobre volje da se uključe u ovu humanitarnu akciju.

- Znamo kako smo mi ovdje bili prestrašeni nakon tog jakog potresa uz sve ove okolnosti u kojima živimo već deset mjeseci. Možemo samo zamisliti kako je ljudima, posebno djeci i mladima koji žive u epicentru. Ova akcija je najmanje što možemo učiniti za njih. Vjerujem u naše ljude i vjerujem da ćemo zajedno uspjeti, da ćemo razveseliti nekog i olakšati mu brige oko osiguravanja osnovnih životnih potreba u sljedećim mjesecima – zaključili su. 

Uključite se i vi!

Osim učenika, djelatnika, roditelja, bivših učenika, sponzora i donatora te prijatelja škola, u akciju se mogu uključiti građani. - Uključivanje je vrlo jednostavno. Na našem plakatu je istaknut broj računa i svi podaci potrebni za uplatu. Budući da Zakon o humanitarnoj pomoći ne dozvoljava da dvije pravne osobe otvore zajednički račun za donacije, odlučili smo da se takav poseban račun otvori pri Elektrostrojarskoj školi Varaždin, a Prva gimnazija Varaždin će imati uvid u izvode. Svi koji žele pomoći i uključiti se u našu akciju, mogu uplatom na istaknuti račun realizirati donaciju, a moguće je i transakciju obaviti putem mobilnog bankarstva skeniranjem barkoda koji se također nalazi na plakatu. Račun za uplatu je siguran i provjeren, a u slučaju dodatnih pitanja, svi koji žele pomoći mogu se javiti ravnateljima škola putem e-maila koji su objavljeni na školskim web stranicama – ističu organizatori.

140922374_1752076774948567_5386411764865804889_o.jpg