Obrazovanje u uvjetima pandemije: Članice Saveza Alpe-Jadran razmijenile iskustva Foto: Varaždinska županija

Obrazovanje u uvjetima pandemije: Članice Saveza Alpe-Jadran razmijenile iskustva

Varaždinske vijesti | 30.3.2021. u 09:40h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Prije godinu dana svijet se susreo s pandemijom koja je potpuno promijenila sve aspekte ljudskog djelovanja i koja, nažalost, ostavlja dugotrajne posljedice. S ciljem razmjene iskustva u izvanrednim okolnostima, članice Saveza Alpe - Jadran su prošli tjedan organizirale online-panel "Obrazovanje u doba novih okolnosti".

Riječ je o prvom u nizu online-panela u sklopu zajedničkog projekta Saveza "CERLI: kriza i njezini učinci – razmislimo, naučimo i poboljšajmo!", a kako bi se stekao uvid u načine funkcioniranja sustava u svakoj od država u kojima se nalaze članice Saveza – Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Hrvatskoj.

- Obrazovanje je područje nad kojim većina članica Saveza ima ovlasti, uz izuzetak Slovenije, u kojoj ne postoje regije u administrativno-upravnom smislu, no u Savezu su zastupljeni kroz Skupnost občin Slovenije. Krajnji cilj ovih panela je upravo razmjena iskustva susjednih država i regija, s ciljem priprema za buduće krizne situacije. To je i jest smisao rada te jedan od zadataka međuregionalnih organizacija poput ove – istaknuo je predsjednik Saveza i župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

panel_alpe_adria_obrazovanje_ozujak_2021_2.JPG

Panel je bio namijenjen ravnateljima osnovnih i srednjih škola, profesorima, nastavnom i drugom stručnom osoblju u školama, ali i roditeljima koji su također imali važnu ulogu. Organizator je bila Krapinsko-zagorska županija, iskustva su razmijenili stručnjaci iz obrazovnog sustava iz austrijskih pokrajina Koruške i Štajerske, dok su hrvatska iskustva predstavile Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin i savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti, te Mirjana Smičić Dolenec, pročelnica za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu Krapinsko-zagorske županije.

- Profesori i ravnatelji škola trenutno imaju višestruke uloge u kojima se ističu kao dobri organizatori, izvrsni komunikatori koji znaju na pravi način motivirati učenike i, što je najvažnije, mi smo svi zapravo reformatori. Upravo sada se nalazimo u prijelazu iz analognog u digitalni oblik podučavanja i odvijanja nastave. U tom smislu smatram da će se morati dati veća autonomija školama i fakultetima, a u nastavne predmete za nastavnike i profesore na fakultetima i visokim učiteljskim školama uvesti online didaktika i online metodika, odnosno podučavanje korištenjem digitalnih alata, bez obzira na činjenicu da su se profesori i nastavno osoblje vrlo brzo snašli. Štoviše, čak su postigli i podjednak standard u digitalnim vještinama, što ranije nije bio slučaj. No, iz primjera poput ovog vidimo da je to budućnost za koju se sljedeći naraštaji profesora moraju pripremati – rekla je Zdravka Grđan.

panel_obrazovanje_alpe_adria_ozujak_2021_1.jpg

Sudionici panela složili su se da je potrebno raditi na komunikaciji između svih dionika obrazovnog procesa - profesora, učenika, ravnatelja i roditelja. I učenici i profesori bili su primorani brže usvajati digitalne vještine, što se na kraju pokazalo dobrim, jer obrazovni proces nikada ne smije stati.

- Poštovanje i timski rad neophodni su za uspjeh obrazovnog procesa u ovim izvanrednim okolnostima – zaključila je Zdravka Grđan.

Teme sljedećih online-panela bit će kultura i civilna zaštita/javno zdravstvo, područja na kojima se svaka regija na svoj način suočava s izazovima i prilagođava situaciji. Cilj je donijeti preporuke za potencijalne buduće slične situacije, jer novo doba je već počelo.