Obnovljen vrtić u Kozarčevoj: novom stolarijom i fasadom do godišnjih ušteda energije od 61 posto Foto: Krešimir Đurić

Obnovljen vrtić u Kozarčevoj: novom stolarijom i fasadom do godišnjih ušteda energije od 61 posto

IHR/Varaždinske vijesti | 25.1.2019. u 11:58h | Objavljeno u Društvo

- Zahvaljujem vam što ste omogućili da djeca iz Dječjeg vrtića Varaždin – Kozarčeva borave u toplim i ugodnim prostorijama - rekla je Jasminka Husnjak, ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin danas u vrtiću u Kozarčevoj, gdje su završili radovi na energetskoj obnovi tog objekta.

Značajne uštede energije

Ugovorena vrijednost projekta s dodatnim radovima iznosila je 2.125.802,09 kuna, pri čemu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao 817.847,01 kuna, odnosno 38,4 %, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU 358.910,62 kune, odnosno 16,88 %, dok je Grad Varaždin osigurao ostatak u iznosu od 949.044,46 kuna, odnosno 44,64 %.

- Važno je reći da će u ovom objektu nakon što je energetski obnovljen planirana ušteda energije na godišnjoj razini bit će 61 % - rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Radovi su počeli krajem kolovoza prošle godine, a obuhvaćali su zamjenu stolarije, limarske radove, obnovu i rekonstrukciju rasvjete, strojarskih te gromobranskih instalacija, a vrtić je dobio i novu fasadu. U sklopu projekta izvedena je i rekonstrukcija sustava grijanja i ugradnja rekuperatora zraka. Radove je izvodila tvrtka GK grupa, a vrtić je za vrijeme trajanja radova radio punim kapacitetom.

- Za vrijeme trajanja radova bilo je komplicirano, ali kad se ruke slože sve se može, što se i ovog puta pokazalo. Svi izvođači koji su radili na objektu, a nije ih bilo malo, poštivali su polaznike vrtića i zaposlenike. Nismo primili nijedan prigovor roditelja i hvala svima na strpljenju - rekla je Husnjak.
Dječji vrtić u Kozarčevoj četvrti je vrtić koje je dosad obnovljen, no Grad Varaždin dalje nastavlja s ulaganjem u objekte gradskog vrtića.

- Slijedi Aleja, a zatim i vrtić u Koprivničkoj, koji je u najgorem stanju i kojeg bismo trebali temeljito srušiti. To, nažalost, neće ići tako brzo kao što je bio slučaj s obnovljena četiri vrtića, pa molim odgojitelje, djecu i njihove roditelje za strpljenje. U Varaždinu se vrtići nisu ozbiljnije obnavljali 40 godina i sada je vrijeme da ih napokon obnovimo. Zahvaljujem ravnateljici, svim odgojiteljima koji su uspjeli održati razinu pedagoškog procesa bez obzira na radove, ali i djelatnicima Grada Varaždina. Ako se 40 godina nije ništa napravilo, a sada se u dvije godine sve obnavlja samo pokazuje da u Gradu rade ljudi koji znaju svoj posao - rekao je Čehok i najavio gradnju novog dječjeg vrtića u Kućanu.

Spomenuo je kako je Grad Varaždin u zadnjih mjesec dana dobio preko 55 milijuna kuna europskog novca.

- Mislim da je to dobar pokazatelj uspješnosti i načina na koji radimo - zaključio je na kraju Čehok.

Dječji vrtić Kozarčeva izgrađen je 1970. godine, a u njemu svakodnevno boravi oko 140 djece.

Galerija slika