Objavljene rang-liste za upis na visoka učilišta u jesenskom upisnom roku

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Objavljene rang-liste za upis na visoka učilišta u jesenskom upisnom roku Foto: ilustracija / Pixabay

Konačne rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u jesenskom upisnom roku za akademsku godinu 2019./2020. objavljene su na mrežnoj stranici www.postani-student.hr u utorak 17. rujna.

Nakon provedenog ljetnog upisnog roka, slobodno je ostalo ‭16.462‬ upisna mjesta, što je povećanje za 20 posto u odnosu na jesenski rok 2018. godine. Za preostala upisna mjesta u jesenskom se roku prijavilo 7.924 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je 5.211 kandidata.

Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, među preostalim studijskim programima najpoželjniji su bili: Studij Radiološka tehnologija, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu; Studij Medicina, Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku; te Studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Prema broju prijava prvih izbora, najtraženiji su bili: Studij Pravo, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Studij Gluma, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu; te Studij Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetimo, prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u ljetnom upisnom roku za ulazak u svijet visokog obrazovanja natjecalo se 33.257 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 24.048.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.