Novinarka Marija Barić na konferenciji hrvatskih psihologa govorila o temi "Mediji i ljudska prava"

Napisao/la: V.V. / Businessin.hr -

U Zadru je održana 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa na temu Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti.

U okviru Psihošpancira u Zadru nastupila je i Marija Barić, novinarka i glavna urednica našeg partnerskog portala Businessin.hr, govoreći o temi: Mediji i ljudska prava.

Brojna izvješća raznih institucija pokazuju da su kršenja ljudskih prava i društvena nejednakost u Hrvatskoj stavljene na marginu javnog diskursa, ističe Andreja Bogdan, predsjednica Društva psihologa Varaždin, a vezano uz održavanje Psihošpancira, kao podskupa 25. godišnje konferencije hrvatskih psihologa, (od 8. do 11. studenoga) koji je održan 9. studenoga, u resortu Falkensteiner u Zadru.

- U kontekstu rastućih nejednakosti, diskriminirajućih ponašanja i praksi nije jednostavno ni stručnjacima koji su u svom radu posvećeni prevenciji psihičkih poremećaja i socijalnoj integraciji marginaliziranih grupa u društvene tokove. O temeljnim načelima ljudskih prava i društvene pravednosti kao normativnim okvirima svog profesionalnog osposobljavanja i djelovanja u praksi, o ulozi psihologa u sustavu promocije i zaštite ljudskih prava, psihološkim aspektima kršenja ljudskih prava i načela pravednosti kao i o specifičnim znanstvenim i stručnim spoznajama koje su relevantne u promociji i zaštiti prava pojedinaca i društvenih skupina te u ublažavanju posljedica njihova kršenja bilo je riječi i na glavnom skupu koji je okupio oko 500 psihologa i psihologinja iz Hrvatske i inozemstva na jubilarnoj 25. godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa u Zadru čija je središnja tema „Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti“ - riječi su Andreje Bogdan, predsjednice društva psihologa Varaždin i organizatorice podskupa konferencije pod nazivom Psihošpancir.

U oko 200 različitih aktivnosti, uključujući simpozije, okrugle stolove te sekcije s usmenim i poster izlaganjima, na skupu je bilo govora o obrazovanju psihologa o ljudskim pravima, percepciji i javnom pozicioniranju psihologije kao struke, ulozi psihologa u provedbi zdravstvenog i građanskog odgoja i obrazovanja, pravima starijih osoba, maloljetnih roditelja, LGBT osoba te zatvorenika i drugih dionika u penalnom procesu.

Govorilo se i o participativnim i drugim pravima djece te kliničkom radu s djecom i mladima, zatim o pravima djece s razvojnim teškoćama i osoba s invaliditetom na obrazovnu uključenost, kao i o psihosocijalnim odrednicama stigmatizacije i njihovim posljedicama po mentalno zdravlje, rodnoj ravnopravnosti u obrazovanju, rodnoj diskriminaciji na tržištu rada, integraciji izbjeglica i djece pripadnika manjina, nasilju u vezama i elektroničkom nasilju itd.

Bogatstvu i raznovrsnosti programa 25. GKHP pridonijelo je i niz radionica, promocija novih knjiga i drugih izdanja te već tradicionalni Psihošpancir, kao i niz stručnih domjenaka i sastanaka stručnih sekcija i radnih skupina, na kojima će se raspravljati o aktualnim temama iz znanosti i prakse, uključujući tzv. krizu u znanosti, etiku u procesu psihoterapije, Zakon o psihološkoj djelatnosti, probleme u selekciji, usavršavanju i napredovanju psihologa, ulogu psihologa u razvoju područja upravljanja ljudskim potencijalima, adaptaciju i standardizaciju nekih mjernih instrumenata i druge za struku važne teme.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.