Nikad veća ulaganja u obrazovanje u Međimurskoj županiji Foto: Međimurska županija

Nikad veća ulaganja u obrazovanje u Međimurskoj županiji

V.M./Varaždinske vijesti | 23.8.2018. u 10:42h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

I ovu školsku godinu međimurski učenici mogu sigurno započeti u četrdesetak osnovnih i srednjih škola. Uoči nove školske godine županijski čelnici obišli su odgojno – obrazovne institucije koje su u procesu završetka radova s ciljem da se učenicima osigura kvalitetan početak nastave.

Mjesta obilaska bili su projekti prvog ciklusa energetske obnove u koji su uključeni sportska dvorana OŠ Donji Kraljevec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec i pripadajuća joj sportska dvorana, radionice Tehničke škole Čakovec i Graditeljske škole, Učenički dom Graditeljske škole i OŠ Selnica. Upravo se u Osnovnoj školi Selnica, kao završnoj točki radnog obilaska, održala konferencija za medije na kojoj je ravnateljica Anica Rašperger zahvalila svima na odličnoj suradnji. U procesu energetskih obnova zgrada ulogu voditelja projekta obavlja Međimurska energetska agencija, čiji je direktor Alen Višnjić iznimno zadovoljan tijekom radova.

- Do kraja godine očekujemo završetak radova čime će se uspješno zaključiti ciklus energetske obnove ukupne vrijednosti 27 milijuna za 6 obrazovno – odgojnih institucija - rekao je Višnjić.

Ispred izvođača radova i nadzornih inženjera prisutnima se obratio direktor MIN-a Ivan Vinković dodavši kako se sve više provode aktivne mjere kojima se grade kolektori za proizvodnju elektične energije i tople vode, što ima višestruke koristi za same škole jer im je omogućena samostalna proizvodnja energije, ali i velike uštede energije.

U obnovu i dogradnju škola, učionica i sportskih dvorana ove će se godine ponovno uložiti znatna sredstva, a da je i ova godina dinamična i ispunjena projektima, govori podatak da je trenutno aktualno čak 25 kapitalnih investicija u obrazovanje koje vrijede 234 milijuna kuna.

Model obrazovanja po kojem je Međimurje jedinstveno u Hrvatskoj provodi se i u novoj školskoj godini te će učenici i dalje imati osiguran prijevoz, udžbenike i osobne asistente, kao i stipendije i zaklade koje im mogu pomoći u školovanju, za što je izdvojeno 35 milijuna kuna.

- Strategija obrazovanja koju smo sami zacrtali polako se ostvaruje, a pred nama je veliki investicijski ciklus u kojem će se 12 objekata pustiti u funkciju do kraja godine. Zadržali smo generalni standard koji smo postigli te imamo najveće ulaganje u obrazovanje u Međimurju do sada, a zasigurno i u Hrvatskoj ako uzmemo u obzir da Međimurje ima nešto manje od 15 000 učenika - rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao da se mnogo truda ulaže u popularizaciju deficitarnih zanimanja.

Dokaz tome je i što je Tehnička škola Čakovec popunila sva upisna mjesta već na ljetnom roku.

- Strukovna zanimanja budućnost su gospodarstva Međimurja je njihov razvoj jedan od načina da zadržimo mlade u Međimurju i stvorimo kvalitetne uvjete za život. Sami stvaramo sinergiju između gospodarstva i obrazovanje, ne čekajući reforme i odluke drugih, nego ih nastojimo oblikovati prema našim potrebama - istaknuo je župan Posavec.

Međimurske škole spremno će dočekati početak nove školske godine 2018./2019. koja počinje 3. rujna, zaključio je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport međimurske županije Branko Sušec.