NI GORE, NI BOLJE Sveučilište u Zagrebu zadržalo prošlogodišnju poziciju na Šangajskoj listi Foto: Ilustracija/Pixabay

NI GORE, NI BOLJE Sveučilište u Zagrebu zadržalo prošlogodišnju poziciju na Šangajskoj listi

IHR/Varaždinske vijesti | 20.8.2020. u 09:30h | Objavljeno u Društvo

Prvo mjesto na Šangajskoj listi i ove je godine zauzelo Sveučilište Harvard, zatim su tu sveučilišta Stanford i Cambridge, Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley, dok je Sveučilište u Zagrebu i ove je godine rangirano između 401. i 500. mjesta, piše srednja.hr

Dok su prošle godine na toj listi bila dva hrvatska sveučilišta, ove godine je na toj listi samo jedno - Sveučilište u Zagrebu, čije su sastavnice tri varaždinska fakulteta: Fakultet organizacije i informatike, Geotehnički fakultet i Tekstilno-tehnološki fakultet - studijska jedinica u Varaždinu.

U postupku vrednovanja Šangajska lista koristi četiri temeljne grupe kriterija: broj alumna i sveučilišnih nastavnika koji su osvojili Nobelovu nagradu ili Fieldsovu medalju, broj nastavnika na listi najcitiranijih znanstvenika koju objavljuje Clairvate Analytics, broj radova objavljenih u časopisima Nature i Science, broj radova indeksiranih u SCI-Expanded i SSCI bazama te znanstvena produktivnost po nastavniku.

Šangajsku listu najboljih sveučilišta pogledajte ovdje.