Nevenu Patrčeviću iz donjovoćanske škole bronca na likovnoj koloniji EKralj u Mariboru

vv / Billjana Jurić Šarčević | 14.12.2019. u 11:38h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Na 1.međunarodnoj dječjoj grafičkoj koloniji EKralj u Mariboru učenik 6. a razreda voćanske škole Neven Patrčević, koji radi pod mentorstvom akademskog slikara Danka Merina, dobio je brončano priznanje.

Učenici su trebali pokazati kako barataju grafičkim tehnikama suhe igle i sitotiska, a sudjelovala je 21 škola, 42 djece i 18 mentora iz Hrvatske, Srbije, Austrije i Slovenije.

Iz Hrvatske su pozvane samo dvije škole posredstvom Međunarodnog kluba prijatelja i preporukom predsjednice, slikarice Milke Knežević, te temeljem prijašnje suradnje s Javnim skladom Republike Slovenije na sličnim likovnim projektima u kojima su sudjelovali voćanski učenici i mentori.

Ova kolonija održala se povodom obilježavanja 120.obljetnice OŠ Toneta Čufarja Maribor te kao uspomena na ravnateljski rad te likovno- padagoški rad Ervina Kralja, bivšeg ravnatelja i likovnog pedagoga, koji je u program Likovne kulture uveo malu grafiku.

Prosudbeno povjerenstvo predvodio je Rudi Spanzel,akademski slikar i grafičar, a sačinjavali su ga još i redovni profesor dr., Matjaž Duh te profesorica Brigita Klanjšek..Voditeljica grafičke kolonije bila je profesorica Jožica Lešnik Švajger.

Priznanje za voćanskog učenika i mentora primila je ravnateljica donjovoćanske škole profesorica Rahela Blažević s obzirom da učenik i mentor nisu mogli nazočiti izložbi iz zdravstvenih razloga.

Ravnateljica je školi darovala rad učeničke zadruge"Hižica" izrađen u terakoti ,a slikarica Milka Knežević darovala je svoju sliku.

Rad učenika Nevena Patrčevića izrađen je u tehnici sitotiska u tri boje te će trajno krasiti mariborsku školu kao i ostali radovi nastali na koloniji.

-Izuzetno me veseli što je Likovna kultura u našoj školi prepoznata kao predmet ravnopravan s ostalima, što imamo kreativne i vrijedne učenike i mentore koji se javljaju i postižu uspjehe na različitim likovnim natječajima. Cilj nam nije stvaranje novih likovnih umjetnika već razvijanje likovne kulture i osjećaja za lijepo u svijetu oko nas te transformacije te ljepote u nešto novo i neponovljivo.Ujedno na taj način i naši učenici dobivaju povratnu informaciju o svojim sposobnostima i usmjeravaju se prema mogućim budućim zanimanjima u kojima će im znanja iz područja likovnosti dobro doći" istaknula je ravnateljica.