Nekad su slovenski učenici dolazili u naše gimnazije, a danas je obrnuto

| 26.1.2018. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Prve gimnazije Varaždin, Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva i Slovensko kulturnog društva "Nagelj" Varaždin, u Prvoj gimnaziji je u četvrtak 25. siječnja održano zanimljivo predavanje na temu "Djelovanje slovenskih profesora u Varaždinu do početka Drugog svjetskog rata", znanstvenice iz Rijeke dr.sc. Barbare Riman, koju je majka, inače Slovenka, potaknula na ljubav prema slovenskoj i hrvatskoj kulturi.

- Ideja ovog predavanja je da se, osim varaždinske gimnazije, predstave sve gimnazije koje se nalaze u danas pograničnom prostoru, koje su imale velik utjecaj tih slovenskih profesora koji su dolazili u Hrvatsku da bi ovdje predavali. Neki od tih profesora su baš željeli doći u Hrvatsku jer su ovdje vidjeli mogućnost izražavanja u slovenskom jeziku. Naime, u Sloveniji su bile isključivo talijanske i njemačke gimnazije tako da su oni ovdje imali mogućnost govorenja i pisanja u ilirskom jeziku. Neki od njih su djelovali kao spona između hrvatske i slovenske kulture - istaknula je profesorica Barbara Riman.

Dodala je kako te gimnazije nisu imale velik utjecaj na samo profesore nego i na mnogo učenika koji su odlučili iz Slovenije doći u hrvatske gimnazije. Ističe kako je danas situacija obrnuta, te mnogi hrvatski učenici odlaze u Sloveniju na školovanje te tamo i ostaju, pogotovo ako su završili fakultete, jer tamo imaju veću mogućnost za pronalaskom posla nego u Hrvatskoj.

slovenci gimnazija14

Predsjednica Hrvatsko-slovenskog društva prijateljstva Varaždin Barbara Antolić Vupora istaknula je važnost predavanja.

- Meni je današnji dan jako bitan jer se ta tema u ovoj varaždinskoj gimnaziji mora potegnuti u doba kada nije najpopularnije biti Slovenac i govoriti o dobrim odnosima. Nama je bitno da se ti dobri odnosi temelje na istinitim događajima i osobama koje su povezivale dvije države odnosno dva naroda, i zato je ovo predavanje pozitivan događaj u moru onih koji ne valjaju - rekla je Antolić Vupora, napomenuvši kako se u Varaždinskoj županiji slovenski jezik i kultura uče u 13 osnovnih škola te u Drugoj gimnaziji Varaždin.

- Danas mlade ne muče toliko predrasude koje dolaze do njih, između toga tko je dobar kao Slovenac i tko je dobar ili loš kao Hrvat. Mlade zanima njihovo pitanje egzistencije, pitanje lakše mogućnosti obrazovanja i napredovanja u životu. Na tim mladima vidim mogućnost da će se stvari u budućnosti promijeniti - istaknula je Antolić Vupora.