NE PROPUSTITE Predavanje britanskog liječnika o prehrani i životnom stilu u prevenciji i ozdravljenju

| 18.11.2017. u 16:48h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Chidi Ngwaba, britanski lifestyle doktor, održat će u Varaždinu ove srijede, 22. studenoga, predavanje “Prehrana i životni stil u prevenciji i ozdravljenju”. Ovaj vrhunski londonski liječnik, koji je bio i član britanske Olimpijske reprezentacije, u varaždinskoj će Županijskoj palači od 10 do 13 sati govoriti o ulozi prehrane u reverziji debljine, dijabetesa tip II, malignoma i autoimunih bolesti.

- Prije dvije godine imali smo priliku u Srednjoj školi u Maruševcu slušati predavanja ovog poznatog britanskog kirurga i lifestyle doktora, koji u svojoj praksi ima bogato iskustvo u tretmanu i reverziji kroničnih bolesti (dijabetes, kardiovaskularne, autoimune bolesti) kroz promjene u prehrani i životnom stilu. Predavanje je izazvalo oduševljenje kod publike, a nadam se da će tako biti i sada, veli dr. Irena Stipešević Rakamarić, koja je zajedno s Dejanom Stanjevićem organizatorica predavanja.

Osim u Varaždinu, Ngwaba će dan kasnije održati predavanje i u Maruševcu. U Velikoj dvorani Srednje medicinske škole u Maruševcu s početkom u 18 sati dr. Chidi će govoriti o učinku životnog stila na depresiju i stres, i obrnuto: kako stres i mentalno zdravlje negativno utječe na tjelesno zdravlje te kako prekinuti taj „začarani krug“.

Zbog velikog interesa za predavanje o utjecaju prehrane i životnog stila na rak i autoimune bolesti, to će predavanje biti ponovljeno u školi za one koji nisu u mogućnosti doći u srijedu u Županijsku palaču.

- Sve je više dokaza u prilog snažnog učinka čimbenika iz sfere životnog stila, a osobito prehrane na razvoj, ali i regresiju kroničnih nezaraznih bolesti. Odavno je David Ornish u svojoj studiji dokazao da osobe u predinfarktnom stanju mogu potpuno ozdraviti ako se podvrgnu promjenama u stilu života, i uz posebne dijetetske mjere, a debljina i dijabetes tip II su dokazano u velikoj mjeri reverzibilne bolesti, ukazuje Stipešević Rakamarić.

Stav je dr. Chidija, kako dodaje liječnica, da situacija nikad nije beznadežna i da se uvijek nešto može učiniti kroz životni stil.

- Njegova iskustva pokazuju da to nije malo ili zanemarivo. I zato smo ga opet pozvali jer smo otvoreni za razmjenu iskustava, tim više što je on vjeran konvencionalnoj evidence- based medicini. Štoviše, kirurg je po struci, ali ipak kroz svoj rad pomiče granice naše standardne medicinske percepcije kroničnih bolesti u kojima smo mi prestali razgovarati o ozdravljenju i oporavku, već govorimo samo o remisiji, napominje suorganizatorica.

Pitanje svih pitanja, kako naglašava, je bihevioralno, tj. kako pozitivne promjene zadržati da postanu obrasci ponašanja kroz život i da se ne dogodi povratak na stare navike.

- „Nacionalni program „Živjeti zdravo“ cilja upravo na te faktore i zato smo se kao ZZJZ rado pridružili suorganizaciji ovih izuzetnih predavanja. Dr. Chidi je edukativan informativan i zabavan govornik, ali povrh toga inspirativan i motivirajući. Vjerujem kako će ova izuzetna predavanja za mnoge biti ulazna karta za životno putovanje prema zdravlju i oporavku, poručuje dr. Irena Stipešević Rakamarić.