Najbolji MIŠ-evi bili su učenici V. OŠ Varaždin, za nagradu posjetili Hrvatsko zagorje Foto: Gradski muzej Varaždin

Najbolji MIŠ-evi bili su učenici V. OŠ Varaždin, za nagradu posjetili Hrvatsko zagorje

Varaždinske vijesti | 14.6.2019. u 19:50h | Objavljeno u Društvo

Gradski muzej Varaždin i ove je godine nagradio prigodnim izletom učenike koji su u okviru edukacijskog projekta MIŠ – Muzej i škola, u školskoj godini 2018./19. ostvarili najviše dolazaka na muzejske programe.

U proteklome razdoblju to su bili učenici III. b razreda iz Pete osnovne škole u Varaždinu, sa svojom učiteljicom Vlatkom Kostanjevac. Tijekom prošle školske godine u varaždinskome muzeju bili su 11 puta, i to u razgledu stalnih postava i izložbi, sudjelovali su u nekoliko edukacijskih radionica, a uz Europsku noć muzeja pripremili su i posebni program u kojemu su bili u ulozi vodiča kroz galerijski stalni postav starih majstora. Jednodnevni nagradni izlet realiziran je u srijedu, 12. lipnja, a odredište je bilo Hrvatsko zagorje, odnosno Muzej seljačkih buna u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici s okolnim znamenitostima te Park znanosti u obližnjem Oroslavju.

Edukacijski program Gradskog muzeja Varaždin MIŠ – Muzej i škola provodi se kontinuirano već nekoliko godina i obuhvaća mogućnost besplatnog korištenja muzejskih sadržaja kao što su individualni i skupni razgledi stalnih postava i izložbi, predavanja te sudjelovanje u radionicama i igraonicama. U protekloj školskoj godini u MIŠ je bilo uključeno ukupno 7579 učenika iz 19 osnovnih i srednjih škola s varaždinskog područja.

Za sve varaždinske osnovnoškolce, njih 3621, program je sufinancirao Grad Varaždin. Pored varaždinskih osnovnih škola u MIŠ-u su bile i još četiri srednje škole iz Varaždina (Gospodarska škola, Druga gimnazija, Prva gimnazija i Privatna gimnazija s p. j.) te šest osnovnih škola iz Varaždinske županije (OŠ Sračinec, OŠ Beletinec, OŠ Donja Voća, OŠ Trnovec, OŠ Šemovec i OŠ Petrijanec), s ukupno 3958 učenika. Kupnju iskaznice za program MIŠ iz tih škola financirali su učenici sami, i to uz simboličnu cijenu od 10,00 kuna.

S obzirom na pozitivna iskustva, program MIŠ – Muzej i škola nastavlja se i u idućoj školskoj godini, kada će Gradski muzej Varaždin (opet!) nastojati taj projekt proširiti na što više osnovnih i srednjih škola s područja Varaždina i Varaždinske županije.

gradski_muzej_varazdin_MIS_izlet_2.jpg