Na stručnom skupu u Varaždinskim Toplicama o izazovima u radu s djecom i mladima Foto: Grad Varaždinske Toplice

Na stručnom skupu u Varaždinskim Toplicama o izazovima u radu s djecom i mladima

V.M./Varaždinske vijesti | 13.9.2016. u 17:36h | Objavljeno u Društvo

Grad Varaždinske Toplice i hotel Minerva te Osnovna škola Antuna i Ivana Kukuljevića domaćini su višednevnog državnog skup za socijalne pedagoge i voditelje županijskih stručnih vijeća za preventivne programe te stručnog skupa psihologa koji se bavi temom „Izazov u radu s djecom i mladima“.

Prvog dana skupa, Lidija Arambašić održala je predavanje na temu „Gubici, tugovanje, podrška“ dok je Dejana Bouillet predstavila rezultate istraživanja o prisutnosti problema u ponašanju među učenicima. Održano je i predavanje „Preventivni programi i Razvoj pozitivne slike o sebi“ te predavanje Sonje Burić u kojem je bilo više riječi o unaprjeđivanju roditeljskih vještina i važnosti odgovornog ponašanja na internetu.

Skup je nastavljan udanas, a održavat će se i srijedu. Uloga i doprinos socijalnog pedagoga u poticanju prosocijalnog razvoja djece u dječjem vrtiću, program podrške roditeljstvu, prava učenika s dvostrukim posebnim potrebama, poticajno školsko ozračje kao čimbenik zaštite, Europski kurikulum za razvoj otpornosti djece predškolske i osnovnoškolske dobi samo su neke od teme kojima se u ova dva dana bavi stotinjak socijalnih pedagoga iz cijele zemlje.

Alma Rovis Brandić, iz Agencije za odgoj i obrazovanje, posebno je najavila „Romski blok“ u kojem će biti riječi o školovanju Roma, osnaživanju roditelja romske nacionalnosti za podršku razvoju i obrazovanju njihove djece. Održat će se i predavanja na temu „Radost rada s Romima“, a predstavit će se i program romske predškole. Završetak višednevnog skupa je u srijedu u 15 sati kada slijede zaključci i evaluacija skupa.

Paralelno s državnim skupom socijalnih pedagoga održava se i stručni skup psihologa. Neke od tema su kako provesti uspješne intervencije u školi: učinci na motivaciju učenika i druge obrazovne ishode, uloga školskog psihologa u pružanju stručne pomoći učenicima s teškoćama te utjecaj elektroničkih sredstava na razvoj adolescenata. U utorak u poslijepodnevnim satima Snježana Pejnović predstavit će model rada centara izvrsnosti Varaždinske županije.

Govoreći o višednevnom stručnom skupu u Varaždinskim Toplicama ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković istaknula je važnost ovakvih skupova jer polaznici stječu nova znanja, razmjenjuju iskustva, susreću se s primjerima iz prakse koji kasnije jako puno znače kada se u praksi nađu u sličnoj situaciji. Naglasila je kako je danas s jedne strane zaista lijepo, ali i izazovno raditi s djecom i mladima.

Na otvorenju skupa okupljene socijalne pedagoge i psihologe pozdravila je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić. Zaželjela je okupljenim kvalitetan rad na brojnim predavanjima i radionicama, ali i ugodan boravak i posjet nekom od kulturnih i turističkih sadržaja koje grad Varaždinske Toplice nudi.

Galerija slika