Na stručnom skupu u Varaždinskim Toplicama o izazovima u radu s djecom i mladima

Na stručnom skupu u Varaždinskim Toplicama o izazovima u radu s djecom i mladima Foto: Grad Varaždinske Toplice

Grad Varaždinske Toplice i hotel Minerva te Osnovna škola Antuna i Ivana Kukuljevića domaćini su višednevnog državnog skup za socijalne pedagoge i voditelje županijskih stručnih vijeća za preventivne programe te stručnog skupa psihologa koji se bavi temom „Izazov u radu s djecom i mladima“.

Prvog dana skupa, Lidija Arambašić održala je predavanje na temu „Gubici, tugovanje, podrška“ dok je Dejana Bouillet predstavila rezultate istraživanja o prisutnosti problema u ponašanju među učenicima. Održano je i predavanje „Preventivni programi i Razvoj pozitivne slike o sebi“ te predavanje Sonje Burić u kojem je bilo više riječi o unaprjeđivanju roditeljskih vještina i važnosti odgovornog ponašanja na internetu.

Skup je nastavljan udanas, a održavat će se i srijedu. Uloga i doprinos socijalnog pedagoga u poticanju prosocijalnog razvoja djece u dječjem vrtiću, program podrške roditeljstvu, prava učenika s dvostrukim posebnim potrebama, poticajno školsko ozračje kao čimbenik zaštite, Europski kurikulum za razvoj otpornosti djece predškolske i osnovnoškolske dobi samo su neke od teme kojima se u ova dva dana bavi stotinjak socijalnih pedagoga iz cijele zemlje.

Alma Rovis Brandić, iz Agencije za odgoj i obrazovanje, posebno je najavila „Romski blok“ u kojem će biti riječi o školovanju Roma, osnaživanju roditelja romske nacionalnosti za podršku razvoju i obrazovanju njihove djece. Održat će se i predavanja na temu „Radost rada s Romima“, a predstavit će se i program romske predškole. Završetak višednevnog skupa je u srijedu u 15 sati kada slijede zaključci i evaluacija skupa.

Paralelno s državnim skupom socijalnih pedagoga održava se i stručni skup psihologa. Neke od tema su kako provesti uspješne intervencije u školi: učinci na motivaciju učenika i druge obrazovne ishode, uloga školskog psihologa u pružanju stručne pomoći učenicima s teškoćama te utjecaj elektroničkih sredstava na razvoj adolescenata. U utorak u poslijepodnevnim satima Snježana Pejnović predstavit će model rada centara izvrsnosti Varaždinske županije.

Govoreći o višednevnom stručnom skupu u Varaždinskim Toplicama ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković istaknula je važnost ovakvih skupova jer polaznici stječu nova znanja, razmjenjuju iskustva, susreću se s primjerima iz prakse koji kasnije jako puno znače kada se u praksi nađu u sličnoj situaciji. Naglasila je kako je danas s jedne strane zaista lijepo, ali i izazovno raditi s djecom i mladima.

Na otvorenju skupa okupljene socijalne pedagoge i psihologe pozdravila je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić. Zaželjela je okupljenim kvalitetan rad na brojnim predavanjima i radionicama, ali i ugodan boravak i posjet nekom od kulturnih i turističkih sadržaja koje grad Varaždinske Toplice nudi.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.