Na live roditeljskom sastanku s Blaženkom Divjak: "Ministrice što je s maturom, ocjenama i maturalcima?“ Foto: Ilustracija

Na live roditeljskom sastanku s Blaženkom Divjak: "Ministrice što je s maturom, ocjenama i maturalcima?“

IHR/Varaždinske vijesti | 8.4.2020. u 20:19h | Objavljeno u Društvo

- Maturanti su moja prva briga i to je razlog što razrađujemo različite scenarije i u pravu ste kada kažete da sve ovisi o koronavirusu. Čekamo upute Stožera i prema tome ćemo odlučiti koji scenarij stavljamo u funkciju. Već sada znamo da u svibnju neće biti eseja iz hrvatskog jezika koji se sada prebacuje za lipanj. U svibnju će biti probni esej i tu ćemo vidjeti hoće li se to moći provesti online – najavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na live roditeljskom sastanku kojeg je organizirala putem svojeg Facebook profila i koji je trajao skoro jedan školski sat.

Istaknula je da nije dovoljno pratiti školu na televiziji, a osvrnula se i na praksu u školama za koju je rekla da preporučuju da se prestrukturiraju sadržaji, tako da se prvo obavlja teorijska nastava, a onda praktična. Osmašima je poručila kako ne bi trebali imati problema s upisima u srednje škole koji su ionako online, dok je srednjim školama preporučila da pronađu online načine kako se predstaviti učenicima. Objasnila je i što s ocjenjivanjem.
– Jedna je ocjena iz aktivnosti, a druga se mora dobiti iz rješavanja nekog zadatka. U razrednoj nastavi to su neki osnovni zadaci, a od petog do osmog razreda to mogu biti nešto složeniji – rekla je ministrica i dodala kako učenici nižih razreda neće imati ispitivanje znanja.

Mnoge je zanimalo i što je s maturalnim putovanjima. Naglasila je kako maturalna putovanja nisu posao Ministarstva, ali su školama preporučili da se sva putovanja odgode. Podsjetila je kako ne mogu utjecati na sklopljen ugovore između roditelja i agencija.

Ministrica je rekla kako ove godine zbog epidemije koronavirusom neće biti natjecanja, a svim učenicima koji trebaju psihološku pomoć, poručila je neka potraže kontakte na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja. Također, poručila je kako nema potrebe za skraćivanjem nastavne godine jer nastava se odvija online.

Cijeli roditeljski sastanak možete pogledati na Facebook stranicama ministrice znanosti i obrazovanja.