Na FOI-ju predstavljena moderna dvorana za praktičnu nastavu - dvorana FINA

J.Š./Varaždinske vijesti | 24.6.2020. u 18:12h | Objavljeno u Društvo

Dosadašnja dvorana 15, na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, poprimila je novi izgled te su ju simbolično, rezanjem vrpce, otvorili dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep i predsjednik Uprave Fine Dražen Čović, uz prisustvo prodekanice za poslovanje i ljudske potencijale FOI-ja Marine Klačmer Čalopa, savjetnice Uprave Fine Vinke Ilak te direktorice Finine Podružnice Varaždin Anamarije Režek.

Obnovljena cijela unutrašnjost dvorane

Novoobnovljena dvorana za praktičnu nastavu, koju će od nove akademske godine moći koristiti svi studenti i nastavnici FOI-ja, rezultat je dugogodišnje poslovne suradnje FOI-ja i Fine, koja je u potpunosti financirala opremanje dvorane, s čak 200 tisuća kuna. Obnovljena je cijela unutrašnjost dvorane te je opremljena novim namještajem i novom tehnologijom, koja će biti na raspolaganju studentima FOI-ja ne samo u nastavnim, već i izvannastavnim aktivnostima. Dvorana je nakon renovacije i opremanja dobila naziv dvorana FINA, što ju čini prepoznatljivom među studentima i nastavnim osobljem Fakulteta te ostalim posjetiteljima FOI-ja. Sredstvima donacije za opremanje dvorane nabavljeno je 19 novih računala, LED TV s nosačem za lakše izvođenje nastave i laboratorijskih vježbi te novim uredskim namještajem – radnim stolovima i anatomskim stolicama, što će uvelike olakšati praćenje nastave za sve studente. Pristup dvorani je također od sada prilagođen osobama s invaliditetom, čime je FOI napravio značajan iskorak u prilagodbi svim studentima s poteškoćama u kretanju.
Cijelu vizuru dijela zgrade FOI-ja u Habdelićevoj ulici uljepšava i novopostavljena stolarija koja je financirana sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, a u tijeku je i rekonstrukcija vanjskog izgleda zgrade (fasada), što će ovu povijesnu zgradu istaknuti u samoj gradskoj jezgri grada Varaždina.
- Fina je prije svega tehnološka tvrtka koja u svom sastavu ima vrlo snažan IT tim, s 280 zaposlenika. Studenti FOI-ja dobrodošli su u Finu, kako bi ovdje obavili terensku nastavu, praksu, završni rad te sudjelovali u svim projektima koje Fina radi. Spomenutom donacijom željeli smo olakšati izvođenje nastave i laboratorijskih vježbi svim studentima FOI-ja, u tehnološki naprednom okruženju. Podrškom ovom Fakultetu, željeli smo i dati priliku mladim Varaždincima da se u svome gradu obrazuju za zanimanja budućnosti. Suradnja Fine i FOI-ja je još jedan u nizu primjera koji pokazuju da je Fina društveno odgovorna i važna tvrtka za lokalne zajednice - rekao je prilikom otvorenja predsjednik Uprave Fine mr.sc. Dražen Čović.

Kroz stručnu praksu do zaposlenja

Naime, dugogodišnja uspješna suradnja Fine i FOI-ja ostvarena je prvenstveno kroz sustav stručne prakse za sve studente završnih godina diplomskih studija Ekonomike poduzetništva i Informatike, kao i stručnog trogodišnjeg studija Primjena informacijske tehnologije u poslovanju, koji se, osim u Varaždinu, izvodi i u Sisku, Zaboku i Križevcima. Samo u ovoj akademskoj godini stručnu praksu je u Fini odradilo sedmero studentica i studenata. Uz stručnu praksu, kroz paket suradnje s Centrom za podršku studentima i razvoj karijera FOI-ja, Fina redovito sudjeluje u izvannastavnim aktivnostima za studente, od radionica, predavanja, panel diskusija, do predstavljanja na Tjednu karijera - najvećem događaju za studente u regiji u području ranog razvoja karijera.
- Studenti FOI-ja vrlo često nakon obavljene stručne prakse u Fini pronalaze svoje prvo zaposlenje, i to u poslovima programiranja, razvoju aplikacija, upravljanju bazama podataka, računovodstvenim poslovima i drugom. Cilj nastavka suradnje između FOI-ja i Fine je povezivanje akademskog i poslovnog sektora, što će podići razinu obrazovanja studenata na najvišu razinu – istaknula je dekanica izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.