Mladima predstavljen projekt kojim se želi razviti zajednički pristup integraciji migranata

| 30.3.2018. u 13:43h | Objavljeno u Društvo

Početkom tjedna u novomarofskoj je Srednjoj školi zainteresiranim učenicima predstavljen projekt REACT. Riječ je o europskom projektu u kojem sudjeluje sedam europskih zemalja, među kojima vrlo aktivno i uspješno i hrvatska općina Breznički Hum - glavni organizator predavanja za marofske srednjoškolce, koje je održao prof Ivan Jedvaj sa zagrebačke Visoke škole ekonomije i marketinga.

- Projektom se želi razviti zajednički pristup integraciji migranata, poticanje međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja kroz građansko sudjelovanje državljana zemalja EU i državljana trećih zemalja koji zakonito borave u Europskoj Uniji. Projektna ideja proizašla je iz prethodne suradnje između gradova i međunarodnih odnosa koje su već uspostavile lokalne vlasti i institucije. Cilj projekta je razviti suradnju po pitanju državljanstva, smanjenje etničkih stigma, integraciju i interkulturni dijalog, stvarajući jezgru tematske mreže koja će se s vremenom proširiti na nove partnere, uspostaviti oblike dugotrajne suradnje i ojačati interakciju između gradova i institucija EU-a - istaknuo je Jedvaj i dodao kako na internetskoj adresi zainteresirani mogu popuniti anketni upitnik te na taj način dati svoj obol cijeloj aktivnosti.

Načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić, i sam sudionik u provođenju nekolicine projekata iz programa Europa za građane, učenicima je predstavio svoju općinu i svih osam projekata u kojima su proteklih šest godina sudjelovali. Hegedić je tom prilikom naglasio kako je uz aktualnu temu osnovna ideja projekta da se što više mladih uključi u provođenje i osmišljavanje ostalih projekata financiranih iz Europske Unije.

Označeno u