Mladi pripovjedači na državnoj smotri dočarali svijet mitova, legendi, bajki i narodnih priča Foto: Kreativni studio Logos

Mladi pripovjedači na državnoj smotri dočarali svijet mitova, legendi, bajki i narodnih priča

Varaždinske vijesti | 2.4.2019. u 19:18h | Objavljeno u Društvo

U srijedu 20. ožujka, uoči prvog dana proljeća na koji se obilježava i Svjetski dan pripovijedanja, u prostorima palače Herzer u Varaždinu održana je 2. državna smotra u pripovijedanju u organizaciji Kreativnog studija "Logos" iz Varaždina.

Dvadeset petero prijavljenih pripovjedača i njihovih mentora iz Varaždinske (OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, KUD „Braća Radić“, Visoko), Međimurske (SŠ Čakovec, OŠ Nedelišće, OŠ Mursko Središće, I. OŠ Čakovec) i Zagrebačke županije (OŠ Sveta Nedelja), Grada Zagreba (OŠ Kajzerica, OŠ Zapruđe), Tehničke škole iz Daruvara te vrtića iz Kutine, od predškolske do srednjoškolske dobi, natjecalo se u pripovijedanju priča, bajki, mitova i legendi, što je bila i tema ovogodišnjeg Dana pripovijedanja.

- Cilj je smotre njegovati tradicijsku baštinu, kulturu govorenja i slušanja pomoću pripovijedanja (storytelling). Državna smotra promovira ljepotu pripovijedanja kojom želimo sve više oduševljavati djecu i mlade, a osim toga i poticati čitanje; njegovati ljubav prema domovini, tradicijskoj baštini i povijesti; poticati usmeno jezično izražavanje; pripremati mlade za javni nastup - napominju organizatori.

Tročlano prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Aleksandra Damjanić, prof., Una Mitrovski, prof. te doc.dr.sc. Ines Virč, slušajući i gledajući nastupe mladih pripovjedača, izabralo je najuspješnije prema sljedećim kategorijama:

- predškolci – Anabela Feltrin, mentorica Sanja Feltrin, DV „Neven“, Kutina
- niži razredi OŠ – Jana Brčić, 1.r. OŠ Kajzerica, Zagreb, mentorica Danijela Cerjan
- viši razredi OŠ – Lana Mezga, 5.r., OŠ Nedelišće, mentorica Anita Škvorc Branda; Iva Jež, 7.r., KUD „Braća Radić“, Visoko, mentor Tibor Martan
- srednja škola: Natalie Vurušić, SŠ Čakovec, mentorica Aleksandra Pleh.

Posebnu pohvalu za odličan nastup dobili su i „pripovjedači u usponu“: Petar Udovičić, 5.r., mentorica Darije Lažeta i Dijane Blažić; David Geček, 6.r., mentora Tibora Martana te Simon Kušter, 8.r., mentorice Nataše Roginek.

Svi sudionici i njihovi mentori primili su zahvalnice, potvrde, prigodne knjige i suvenir grada koji je osigurao Grad Varaždin kao jedan od sponzora, a najuspješniji pripovjedači i pripovjedačice nagrađeni su plaketom i vrijednim knjigama koje su osigurali nakladničko društvo Katarina Zrinski d.o.o. iz Varaždina i izdavačka kuća Znanje d.o.o.

Smotra će svim sudionicoma ostati u lijepom sjećanju po ugodnom druženju uz pripovijedanje, ukusno jelo i torte, a mnogi su već svoj dolazak i novu priču najavili i nagodinu!

dan_pripovijedanja_varazdin_2019_1.jpeg

dan_pripovijedanja_varazdin_2019_2.jpeg

dan_pripovijedanja_varazdin_2019_3.jpeg

dan_pripovijedanja_varazdin_2019_4.jpeg