Ministrica Divjak: Sve je spremno za eksperimentalni program "Škola za život" Foto: Krešimir Đurić

Ministrica Divjak: Sve je spremno za eksperimentalni program "Škola za život"

V.M./Varaždinske vijesti | 24.8.2018. u 17:18h | Objavljeno u Društvo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak također je danas u društvu HNS-ovaca službeno posjetila Špancirfest.

- Veselje mi je da sam i službeno na Špancirfestu. Mi u ministarstvu radimo punom parom tako da je godišnji odmor bio vrlo kratak. Danas sam poslala pismo roditeljima s obzirom na to da kreće nova školska godina 3.rujna. To je ujedno i prilika da napravimo sigurno najvažniji iskorak za naše školstvo posljednjih dvadesetak godina. To je eksperimentalni program "Škola za život" u koji ulaze 74 hrvatske škole za 8500 učenika, blizu dvije tisuće nastavnika i suradnika. Svi su oni educirani, a ono što je još sada u procesu je dobava udžbenika. Mi smo svoj dio odradili, a sada su na potezu nakladnici i oni su se obvezali da će udžbenici biti u školama za sam početak školske godine - istaknula je ministrica dodavši kako se tableti nabavljaju, dok su ih neke škole već dobile.

Što se samog eksperimentalnog programa "Škole za život" tiče, ministrica je naglasila kako po prvi puta ulaze u učionice i svi su nestrpljivi da program krene.

- Što se tiče svih ostalih škola, velika je novost da ove godine po prvi puta imamo obveznu informatiku u svim osnovnim školama u Hrvatskoj, u petim i šestim razredima. što se tiče opreme, mi smo prvih 218 škola opremili, one koje su bile najkritičnije s obzirom na informatičku opremu, priredili smo sredstva za još 400 do 500 škola koje će dobiti opremu do kraja godine - rekla je.

Ministrica je dodala kako su u području znanost ove godine napravili puno projekata te su iz europskih fondova u manje od godine dana privukli dvije milijarde kuna.