Međunarodna konferencija CECIIS 2018: FOI predvodi digitalnu transformaciju

Napisao/la: -
Međunarodna konferencija CECIIS 2018: FOI predvodi digitalnu transformaciju Foto: Krešimir Đurić

Na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) danas je započela 29. znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima - CECIIS 2018 (Central European Conference on Information and Intelligent Systems), jedna od značajnijih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u srednjoj Europi. Konferencija se održava od 19. do 21. rujna.

foi_varazdin_ceciis_2018_-_01.jpg

Dekan FOI-ja prof.dr.sc. Neven Vrček istaknuo je da je gotovo 30 godina postojanja značajna tradicija u informacijskim znanostima, tim više što je riječ o relativno mladom području.

- Informacijske tehnologije mijenjaju svijet oko nas i utječu na naše živote u svim aspektima, stoga se moramo prilagođavati. Upravo o tome razgovaramo na ovakvim događanjima, povezujemo ljude i otvaramo teme - istaknuo je dekan.

foi_varazdin_ceciis_2018_-_11.jpg

FOI provodi brojne projekte koji se odnose upravo na glavnu temu ovogodišnjeg CECIIS-a - digitalnu transformaciju u gospodarstvu, obrazovanju i drugim sektorima.

- Gotovo 80 posto zaposlenika je angažirano na nekom projektu, a većina tih projekata vezana je uz različite aspekte digitalne transformacije u organizacijama, školama, državnoj upravi... Digitalna transformacija je kompleksan pojam koji se često koristi, a odnosi se na promjenu načina poslovanja, ponašanja i razmjene informacija kako bi društvo djelovalo bolje i učinkovitije - pojasnio je Vrček.

Predsjednik Programskog odbora CECIIS-a prof.dr.sc. Vjeran Strahonja napomenuo je da je konferencija namijenjena znanstvenicima, studentima, ali posljednjih godina sve više i gospodarstvenicima.

foi_varazdin_ceciis_2018_-_12.jpg

- Sve se više govori o digitalnoj transformaciji, koja se odnosi na sveobuhvatnu promjenu poslovanja na temelju informacijskih tehnologija, ali koja sa sobom, osim tehnologije, nosi i nove poslovne modele, nove pristupe, a sve se više u obzir uzima i ljudski faktor. FOI sudjeluje u projektu e-Škole koji se odnosi na digitalnu transformaciju škola, a surađujemo i na projektu kroz koji se provode edukacije i konzultacije za nekoliko desetaka tvrtki. Moglo bi se reći da su tvrtke koje su i inače spremne za poslovanje, spremne i za digitalnu transformaciju, i u tom području ne zaostajemo ni za kim u svijetu - rekao je Strahonja.

Na otvorenju CECIIS-a bila je i pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

foi_varazdin_ceciis_2018_-_15.jpg

- Hrvatski sustav obrazovanja već je zakoračio u digitalnu transformaciju kroz projekt e-Škole i eksperimentalni program "Škola za život". Uvođenjem digitalnih tehnologija u učenje i poučavanje mijenjamo sustav obrazovanja od prvih razreda osnovne škole do fakulteta - kazala je Kralj, istaknuvši značajnu ulogu znanstveno-istraživačkog rada FOI-ja u razvoju sustava obrazovanja.

Uz pozvana predavanja dvaju renomiranih svjetskih stručnjaka i znanstvenika, profesora Dimitrisa Karagiannisa sa Sveučilišta u Beču te profesora Dietera Hertwecka sa Sveučilišta Reutlingen u Njemačkoj, svoje radove tijekom konferencije prezentirat će znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz osam zemalja Europe i svijeta.

foi_varazdin_ceciis_2018_-_02.jpg

Dieter Hertweck održao je predavanje "Digitalna transformacija u proizvodnom sektoru - izazovi i prilike za malo i srednje poduzetništvo", istaknuvši da je upravo istraživanje digitalnih inovacijskih sustava za malo i srednje poduzetništvo područje na kojem surađuju s FOI-jem. Od aktualnih problema izdvojio je "odljev mozgova".

foi_varazdin_ceciis_2018_-_14.jpg

- Pitanje je kako zaustaviti "odljev mozgova" koji pogađa male i srednje poduzetnike u zemljama ove regije, stoga razvijamo "know-how" kako bismo im približili nove tehnologije te ih osposobili da u svoje tvrtke uvedu promjene te pokrenu procese digitalne transformacije - pojasnio je Hertweck.

Uz konferenciju se održavaju ibrojna paralelna događanja, kao što je Dan e-Škola, u sklopu kojeg se održava stručna sekcija "Digitalna transformacija obrazovnih institucija". Održava se i stručna konferencija "Računalne igre" s više od 170 sudionika, kao i brojne radionice. Prvog dana konferencije održana je i Studentska poster sekcija na kojoj su studenti FOI-ja i drugih fakulteta izložili svoje istraživačke radove, dok su studenti iz nekoliko zemalja svijeta prezentirali svoje radove koristeći videokonferencijsku tehnologiju.

Među sudionicima CECIIS-a je i Dejan Drabić, predsjednik udruge diplomanata FOI-ja, vlasnik tvrtke koja razvija razne poslovne aplikacije, ujedno i predsjednik informatičke udruge MIS te član Izvršnog odbora Hrvatskog saveza informatičara.

foi_varazdin_ceciis_2018_-_13.jpg

- Obrazovni segment mi je izuzetno bitan, jer se bavim pripremom djece i mladih za državna i međunarodna natjecanja. Svakodnevno se bavimo tom tematikom te radimo na razvoju vještina povezanih s računalnim i algoritamskim razmišljanjem, a ako u obzir uzmemo rezultate koje postižemo na natjecanjima, možemo reći da smo u samom vrhu. Već dugo koristimo najmodernije alate, tehnologiju i metode poučavanja, stoga imamo i vrhunske IT stručnjake, odnosno djecu koja će to postati - istaknuo je Drabić.

Za drugi dan konferencije predviđena je radionica o analizi podataka, predstavljanje projekata u kojima sudjeluje FOI - DIGITRANS, CRISS, e-Škole i HigherDesicion te 4. Interkatedarski skup poslovne informatike.

foi_varazdin_ceciis_2018_-_03.jpg

foi_varazdin_ceciis_2018_-_04.jpg

foi_varazdin_ceciis_2018_-_05.jpg

foi_varazdin_ceciis_2018_-_06.jpg

foi_varazdin_ceciis_2018_-_07.jpg

foi_varazdin_ceciis_2018_-_08.jpg

foi_varazdin_ceciis_2018_-_09.jpg

foi_varazdin_ceciis_2018_-_10.jpg

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.