Medicinska škola Varaždin najbolja na Međužupanijskoj smotri GLOBE škola

IHR/Varaždinske vijesti | 26.3.2019. u 20:02h | Objavljeno u Društvo

Medicinska škola Varaždin bila je najbolja na XV. Međužupanijskoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola. Na smotri je sudjelovalo devet osnovnih i srednjih škola iz Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, a upravo je Medicinska škola Varaždin bila domaćin smotre.

Medicinska škola Varaždin jedina je srednja škola u Varaždinskoj županiji koja je uključena u GLOBE program i to već 23 godine. Riječ je o programu Globalnog učenja i opažanja za dobrobit okoliša koji je pokrenut 1995. godine, a njegov inicijator bio je američki potpredsjednik Al Gore. Program GLOBE predviđa kontinuirana i redovita učenička mjerenja i opažanja u neposrednoj okolini škole.

U Medicinskoj školi Varaždin u GLOBE program je uključeno 35 učenika koji svakodnevno i savjesno obavljaju atmosferska mjerenja (temperatura zraka i tla, tlak zraka, vrste oblaka i tragovi aviona, površinsku temperaturu tla, vlagu zraka, količinu i pH padalina).

- Imamo deset hidroloških postaja na kojima određujemo fizikalno-kemijska svojstva voda naših rijeka (Drava, Bednja i Plitvica). Proučavali smo Dravsku šumu u proljeće i u jesen i park kod groblja te određivali pokrovnost krošanja i tla, dominantne vrste, visinu i opseg stabala i biomasu. Već dugi niz godina redovito pratimo pupanje, listanje, cvjetanje i žućenje jorgovana i lipe. Ovim putem bi željeli naglasiti da upravo drveće govori najviše o globalnim promjenama životnih uvjeta. Uz sve navedeno, istražujemo i tlo te njegove osnovne karakteristike: određujemo horizonte, strukturu, boju, konzistentnost, teksturu, količinu stijena, karbonata i korijenja, pH tla te njegovu temperaturu. Svoja mjerenja prezentiramo na webinarima koje organizira NASA – poručili su iz Medicinske škole koja surađuje sa školama iz SAD-a, Nizozemske, Švicarske, Puerto Rica, Finske, čak i Trinidada i Tobaga, s kojima razmjenjuju iskustva.

- Naši učenici i škola za to su primili brojna priznanja. Također su snimili video o sudjelovanjima na webinarima koji je bio prikazan na sastanku državnih koordinatora Euroazije u Parizu. Surađivali smo s jednom školom iz New Yorka na ENSO projektu (kvaliteta voda). Uključeni smo u međunarodne projekte: GPM – mjerenje padalina, SMAP – mjerenje vlažnosti tla, Europsku fenološku kampanju, kampanju Urban Heat Island – mjerenje površinske temperature – poručili su iz Medicinske škole.

Svake godine promoviraju GLOBE program lokalnim zajednicama, tako su ove godine bili u Malom Bukovcu, gdje su mještanima predstavili istraživanje riba u rijeci Plitvici kod Malog Bukovca. Brinu o zaštiti okoliša sakupljanjem plastičnih čepova, razvrstavanjem otpada, a rado sudjeluju i u akcijama čišćenja školskog dvorišta.

Također, surađuju i održavaju terensku nastavu sa Srednjom školom Čakovec i II. osnovnom školom Čakovec, a svi prikupljeni podaci šalju se u GLOBE bazu podataka i time pomažu znanstvenicima cijelog svijeta u njihovim istraživanjima o globalnim promjenama.

medicinska_skola_varazdin_globe_1.JPG

medicinska_skola_varazdin_globe_2.JPG