Mališani iz Dječjeg vrtića "Zeko" Varaždin pomažu djeci u Africi Foto: DV Zeko Varaždin

Mališani iz Dječjeg vrtića "Zeko" Varaždin pomažu djeci u Africi

Varaždinske vijesti | 8.6.2017. u 08:04h | Objavljeno u Društvo

Mališani iz Dječjeg vrtića "Zeko" iz Varaždina cijelu su pedagošku 2016./2017. godinu marljivo sudjelovali u nizu aktivnosti kojima su se uključili u UNICEF-ov program "Škole za Afriku".

UNICEF u Hrvatskoj provodi mnoge akcije kako bi sva djeca, već od prvih dana života, dobila priliku odrastati u sigurnom i poticajnom okruženju. Od 2008. godine Ured UNICEF-a za Hrvatsku prikuplja sredstva za program "Škole za Afriku". Njime se djeci iz 13 afričkih zemalja želi podržati ostvarenje jednog od temeljnih prava – prava na obrazovanje.

- Sudjelujući u ovom programu zajedno s djecom organizirali smo mnogobrojne edukativno-humanitarne aktivnosti. Početkom godine kontinuirano smo se upoznavali s temom Afrike odgojno-obrazovnim aktivnostima koje su pridonijele dječjem kognitivnom i socio-emocionalnom razvoju. Organizirali smo radionice za roditelje i djecu i aktivnosti kojima smo prikupljali sredstva za pomoć djeci u Burkini Faso. Iznimno je bitno da djeca već tijekom predškolskog razdoblja upoznaju druge kulture i zajednice poput onih u Africi te da od samih početaka razvijaju međunarodnu solidarnost, njeguju vrijednosti tolerancije i uzajamnog pomaganja. Naša su se djeca s veseljem uključila u ovu humanitarnu akciju. Ovim putem bih željela zahvaliti svima koji su sudjelovali, dragim roditeljima, djedovima i bakama, na podršci i sudjelovanju u ovoj humanitarnoj akciji kojom smo zajedno postali dio boljeg i pravednijeg svijeta za svu djecu - istaknula je Spomenka Rožić, odgojiteljica i koordinatorica UNICEF-ovog programa "Škole za Afriku".

Napomenula je kako Dječji vrtić "Zeko" sa zadovoljstvom nastavlja i dalje u svojem humanitarnom cilju pružanja podrške izgradnji škola i bolje budućnosti za djecu afričkog kontinenta.