Mali zadrugari iz VI. OŠ Varaždin sudjelovali na državnoj smotri učeničkih zadruga u Zadru Foto: 6. OŠ Varaždin

Mali zadrugari iz VI. OŠ Varaždin sudjelovali na državnoj smotri učeničkih zadruga u Zadru

Varaždinske vijesti | 18.10.2017. u 09:49h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Na 29. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, održanoj od 3. do 6. listopada u Zadru, sudjelovala je i Učenička zadruga "Šestica" iz VI. osnovne škole Varaždin, koja je u svibnju ostvarila zapažen uspjeh na županijskoj smotri.

Glavna misao državne smotre bila je "Čuda stvara mašta mladih zadrugara", a na državnoj smotri "Šesticu" su predstavile četiri keramičarske sekcije sa suvenirima inspiriranima likom purgara – pripadnika Varaždinske građanske garde. Mali zadrugari keramičari Vanesa Remar, Dora Kelemenić, Nika Kauzler i Jan Drenovački, s učiteljicama Ružicom Trogrlić i Ružicom Martinec, posebno su bili ponosni na svoj izložbeni prostor.

- On je bio odraz suradnje naših sekcija zadruge, kao npr. suradnja s Domaćinstvom Gordane Lešnjak koji šiju platnene vrećice u koje se zapakiraju mali keramički purgari, a sekcija Mali tehničari s učiteljicom Petrom Lončarić Časar izrađuju papirnate kutije u koje se zapakiraju suveniri. Tehničari na čelu s Markom Martincem lijepe figurice purgara na lesonitnu podlogu, a suvenire izrađuju i keramičarske sekcije voditelja Ivana Duića i Irene Čerpinko. Osim figurica purgara izrađuju se i zdjele, satovi, stalci za olovke, a poseban motiv na vazama i keramičkim kutijicama je ukras "Medvedova capa" koji se nalazi na rukavu purgarske odore - pojasnili su iz VI. OŠ Varaždin.

Vrijedi istaknuti da je "Šestica" jedina zadruga koja je dobila dozvolu Varaždinske građanske garde da mogu lik purgara koristiti za izradu suvenira, a takve suvenire purgari otkupljuju od zadruge i prezentiraju po cijelom svijetu prilikom službenih posjeta.

6-OS-Varazdin-drzavna-smotra-ucenickih-zadruga-zadar-2.JPG

6-OS-Varazdin-drzavna-smotra-ucenickih-zadruga-zadar-3.JPG

6-OS-Varazdin-drzavna-smotra-ucenickih-zadruga-zadar-1.JPG