Prva gimnazija Varaždin je među školama koje su popunile sva upisna mjesta Foto: VV arhiva

Ljetni rok upisa u srednje škole: Prva i Druga gimnazija te Medicinska škola popunile sva mjesta

Varaždinske vijesti | 14.7.2017. u 17:01h | Objavljeno u Društvo

U srednjim školama Varaždinske županije završen je prvi, ljetni rok upisa učenika u prve razrede. Najveći broj upisanih učenika, njih 30 posto, je u gimnazijskim programima, a slijedi područje strojarstva, brodogradnje i metalurgije sa 14 posto. U tom području, koje  obuhvaća deficitarna i lako zapošljiva zanimanja, daleko smo iznad hrvatskog prosjeka od 9,5 posto, ističu iz Varaždinske županije.

U području ekonomije, trgovine i poslovne administracije upisano je 11,5 posto učenika, a 9 posto učenika odlučilo se za zanimanja iz područja elektrotehnike I računalstva.

Prema trenutno dostupnim podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, u prvom su roku sva mjesta popunile Prva i Druga gimnazija Varaždin te Medicinska škola Varaždin. U Elektrostrojarskoj školi slobodno je još 17 mjesta, u Gospodarskoj 12, u Strojarskoj i prometnoj školi 5, a u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi 38 mjesta. U Srednjoj školi Ivanec za jesenski je rok ostalo nepopunjenih još 12 mjesta, a u Srednjoj strukovnoj školi njih 40. Još 28 mjesta slobodno je u Srednjoj školi Ludbreg, u Srednjoj školi "Arboretum Opeka" u Marčanu 23 mjesta, a u Srednjoj školi Novi Marof nepopunjeno je 6 mjesta.

Mjesta ima i u privatnim srednjim školama: Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti može primiti još 6 učenika, Prva privatna gimnazija s pravom javnosti njih 4, a Privatna varaždinska gimnazija s pravom javnosti još 19 učenika.

Inače, osnovne škole na području Varaždinske županije ove školske godine završilo je 1.683 osmaša. Prema dostupnim podatcima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole trenutno je 1.887 učenika upisalo neku od srednjih škola na području naše županije.

- Tako su i ovi upisi pokazali da je kvalitetan obrazovni sustav Varaždinske županije prepoznat i van njenih granica pa će i iduće školske godine 200-tinjak učenika iz drugih županija polaziti neku od naših srednjih škola - napominju iz varaždinske županije.