Kako trenutnu epidemiološku situaciju "podnose" varaždinski fakulteti i Sveučilište Sjever? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Kako trenutnu epidemiološku situaciju "podnose" varaždinski fakulteti i Sveučilište Sjever?

IHR/Varaždinske vijesti | 16.10.2020. u 17:10h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- S obzirom na dosad povoljnu epidemiološku situaciju na Sveučilištu Sjever sve ide prema planu, odnosno postotak nastave koji se planirao odraditi kontaktno u prostorima Sveučilišta Sjever odvija se prema predviđenom rasporedu. Na našem Sveučilištu oko 30 posto ukupne nastave izvodi se u prostorima Sveučilišta - poručuju sa Sveučilišta Sjever.

Nastava na varaždinskom sveučilištu za studente prve godine preddiplomskih studija počela je već 21. rujna, a za studente 2. i 3. godine preddiplomskih studija 5. listopada, dok nastava na diplomskim studijima kreće u ponedjeljak, 2. studenog.

- Jedan od glavnih razloga različitog termina početka nastave, koji se u akademskoj godini 2020./2021. izvodi prema kombiniranom/ mješovitom modelu, jest upravo osiguravanje što manjeg protoka i što manjeg broja studenata u isto vrijeme na Sveučilištu. S obzirom na to da su sukladno protuepidemijskim mjerama Sveučilišta Sjever studenti podijeljeni u grupe, s maksimalnim kapacitetom grupe u nastavi od 50 studenata, što u prosjeku ispadne oko 35, najbolji se pokazao upravo navedeni model s različitim početkom nastave - ističu.

U slučaju zaraze - kontaktna osoba

Na Sveučilištu Sjever veoma je malen broj studenata koji su zasad u samoizolaciji, no oni su nevezano uz svoje studentske obaveze ili pohađanja predavanja bili u kontaktu sa zaraženim. Sveučilište je imenovalo i kontaktnu osobu za slučaj da eventualno dođe do samoizolacije pojedinih studenata ili zaposlenika, koji su se u tom slučaju dužni javiti navedenoj kontaktnoj osobi. Imenovana kontaktna osoba nakon toga, u suradnji sa studentom ili zaposlenikom, postupa prema daljnjim mjerama i uputama.

sasfe.jpg

- Srećom, među našim studentima, a koji su pohađali kontaktna predavanja dosad nismo imali COVID-19 pozitivnih slučajeva. U slučaju da, nažalost, s obzirom na generalno nepovoljniju epidemiološku situaciju, ipak dođe do takvih slučajeva, Sveučilište Sjever poduzet će sve potrebne mjere sprečavanja daljnjeg širenja. I mi smo na razini ustanove prethodno imali pojedini izdvojeni slučaj COVID pozitivne osobe, no srećom, s blagim simptomima i zahvaljujući propisanim mjerama kojih se svi zaposlenici Sveučilišta Sjever pridržavaju, nije bilo daljnjeg širenja, stoga su svi takvi slučajevi dobro i ponovno aktivni na svojim radnim mjestima i u svim svojim svakodnevnim obavezama - poručuju sa Sveučilišta Sjever.

Sveučilište Sjever - odgovorno

Dodaju kako su uvjeti osigurani na maksimalnoj mogućoj razini stoga se svaka eventualna mogućnost zaraze ili prijenosa virusa svodi na najmanju moguću razinu. U svrhu maksimalne zaštite na ulazima u prostore Sveučilišta Sjever postavljeni su dozatori s dezinficijensom, obavezno je nošenje maski, na ulazima se mjeri tjelesna temperatura, a mjesta za rad na svim predavanjima razmaknuta su tako da je među studentima minimalno 1,5 metra razmaka. Osim navedenog, dva puta dnevno vrši se dezinfekcija cjelokupnog prostora, a ulazak u zgrade je kontroliran.

50381514093_17df9ed3ee_k.jpg

- Sveučilište Sjever pokazuje u ovim izazovnom vremenima visoku razinu odgovornosti, te smo uspješno postavili ovaj kombinirani model nastave. Ovo je vrlo zahtjevan proces u kojem svaki novi dan sa sobom nosi neizvjesnost. No, želimo studentima poslati poruku da smo tu zbog njih, da nam je njihovo kvalitetno obrazovanje prioritet. S obzirom na to da se nastava kontaktno izvodi sada već četvrti tjedan bez prekida, prema grupama i rasporedu, moram iskoristiti priliku i zahvaliti svim našim studentima na iznimnoj odgovornosti i savjesnosti koju su dosad pokazali. Velika zahvala i svim nastavnicima koji u zaista složenim uvjetima prenose svoja znanja studentima - istaknuo je prorektor Sveučilišnog centra Varaždin prof. dr. sc. Damir Vusić.

Na FOI-ju spremni i za najgori scenarij

S varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike (FOI) poručuju kako dosad nisu imali slučajeve pozitivnih studenata, nastavnika i drugih djelatnika.

- Zasad smo imali dva slučaja propisane izolacije, jedan kod nastavnika koji tijekom ovog semestra nije održavao kontaktnu nastavu, te jedan slučaj kod djelatnice u jednoj od organizacijskih jedinica fakulteta. Što se studenata tiče, dosad smo imali samo tri prijavljena slučaja propisane izolacije i nemamo saznanja o zaraženim studentima FOI-ja - poručuju.

FOI od početka akademske godine 75 do 80 posto nastave održava na daljinu, a do 25 posto nastave kontaktno u vrlo malim grupama uz strogo poštivanje protuepidemijskih mjera.

- Sva predavanja održavaju se isključivo na daljinu. Seminari i vježbe održavaju se jedan tjedan na daljinu i jedan tjedan kontaktno unutar dva do četiri dana. Također, naglašavamo da kontaktni dio nastave na FOI-ju nije obavezan za studente te je osigurana alternativa na daljinu za sve kontaktne seminare i vježbe. Studentima je osigurano i izvršavanje zadaća i ostalih nastavnih obaveza na daljinu. Pratimo situaciju i spremni smo iz hibridnog modela (scenarij B) u potpunosti prijeći na scenarij C, odnosno potpunu nastavu na daljinu, koju radimo kvalitetno i s kojom su studenti i više nego zadovoljni sudeći po visokim ocjenama takvog načina izvođenja nastave u ljetnom semestru prošle akademske godine - navode na FOI-ju.

Tzv. "COVID redari" na GTF-u već mjesecima

Na Geotehničkom fakultetu (GTF) Varaždin od početka epidemije imali su jednog vanjskog suradnika (u ožujku) i jednog nastavnika (tijekom ljetne stanke) pozitivnih na COVID-19.

- Na današnji dan, prema našim saznanjima, nemamo niti jedan pozitivan slučaj studenata, nastavnika i drugih djelatnika, a trenutno ni jedan student, nastavnik ili drugi djelatnik Geotehničkog fakulteta nije u samoizolaciji - doznali smo od dekana Geotehničkog fakulteta izv. prof. dr. sc. Hrvoja Meaškog.

Izvođenje nastave na studijskom programu Inženjerstvo okoliša razrađen je još tijekom ljeta.

- Konkretno, sve dok bude trajala epidemija bolesti COVID-19 dio nastave se na Geotehničko fakultetu prema potrebi i epidemiološkim uvjetima izvodi kao klasična nastava udaljenim putem, korištenjem platformi za udaljeno učenje (ZOOM, Microsoft Teams i sl.). To se prvenstveno odnosi na predavanja i auditorne vježbe na 2. i 3. godini preddiplomskog studija te na nastavu na diplomskom studiju, dok se nastava na prvoj godini preddiplomskog studija izvodi u najvećoj mjeri i kada je god to moguće kontaktnim putem, uz poštivanje epidemioloških mjera. Pritom se vodilo računa o tome da su neki dani u tjednu predviđeni samo za kontaktnu nastavu, a neki samo za izvođenje klasične nastave udaljenim putem.

Dio nastave koji se izvodi u obliku terenske nastave izvodit će se na različitim lokacijama u RH, ali uz strogo poštivanje epidemioloških mjera - istaknuo je dekan Meaški.

U svrhu što bolje provedbe klasične nastave udaljenim putem, iz vlastitih sredstava fakulteta su za nastavnike osigurane dodatne ZOOM edukativne licence, određeni broj grafičkih tableta, dodatnih slušalica i web kamera, a predviđaju se i radionice vezane za pedagoški aspekt izvođenja nastave na daljinu. Većini nastavnika je dodijeljeno prijenosno računalo, a razmišlja se i o nabavci određenog broja prijenosnih računala i za studente slabijeg ekonomskog statusa.

- Nastava koja se mora izvoditi kontaktnim putem na fakultetu poput laboratorijskih vježbi i praktikuma nastava na prvoj godini preddiplomskoga studija provodi se uz poštivanje glavnih epidemioloških mjera: držanje fizičke distance, obavezno nošenje zaštitnih maski unutar zgrade fakulteta te redovite dezinfekcije ruku, ali i radnih prostora više puta dnevno. Dodatno je na ulazu na fakultet postavljen i uređaj za automatsko mjerenje tjelesne temperature i provjeru ulazi li se sa zaštitnom maskom. Pritom je organizirano i tjedno dežurstvo koje se provodi već mjesecima, nešto poput sada aktualnih "COVID redara", odnosno osobe koje su stalno prisutne na ulazu i koje provjeravaju provođenje epidemioloških mjera - doznali smo od dekana Geotehničkog fakulteta Varaždin koji kaže kako od ovog tjedna, do daljnjega imaju obavezu svakodnevno do 12 sati Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu dostavljati brojčanu informaciju o tome koliko je zaposlenika i studenata pozitivno, koliko ih je u samoizolaciji, ali i na pojavu simptoma koji mogu upućivati na zarazu COVID-19.