Kako izgleda online nastava u praksi: "Ponekad ludimo, ali 'guramo': kad zapne - tu je mama!" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Kako izgleda online nastava u praksi: "Ponekad ludimo, ali 'guramo': kad zapne - tu je mama!"

IHR/Varaždinske vijesti | 21.12.2020. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Sedam je sati ujutro. U šesteročlanoj obitelji iz okolice Varaždina (podaci poznati redakciji) vrlo je živo. Najstarijem sinu, učeniku prvog razreda jedne varaždinske srednje škole nastava počinje za 20 minuta, no umjesto u školu, nakon doručka sjeda za svoje računalo jer nastavu prati online. Njegovoj sestri, učenici sedmog razreda nastava počinje nešto kasnije. I ona zadnja dva tjedna nastavu ima na daljinu, a njihova majka kaže da je tako i bolje. Zbog koronavirusa ionako su stalno bili u samoizolacijama te su više bili kod kuće, nego u školi.

- Otkako su škole prešle online, i jedan i drugi imaju nastavu u realnom vremenu, uglavnom preko Zooma, i to je puno bolje u odnosu na proljeće kada smo preko noći prešli online i kada je sve nekako bilo zbrda-zdola. Nastava se uglavnom svodila na slanje materijala i davanje zadataka učenicima koje su sami morali raditi. S obzirom da je sada nastava u realnom vremenu, nastavnici im mogu objasniti gradivo kao da su i u školi, a pišu i testove, ispituju ih... Sve funkcionira kao da su u školi, a opet su online - rekla je naša sugovornica.

Iako su zbog nastave na daljinu njezini školarci prikovani uz računalo cijelo jutro jer nastava im završava oko 14 sati, kaže da su se uspješno posložili i organizirali.

- Kćer mi prati nastavu u sobi na katu, a sin je sa mnom dolje. On, naime, ima disleksiju i moram stalno biti kraj njega kako bih mu pomogla ako mora nešto brzo pročitati i odgovoriti. Njemu nešto više pomažem nego kćeri, iako većinu stvari, moram priznati, i jedan i drugi uspijevaju odraditi sami - ispričala je.

S praćenjem nastave nemaju problema jer svatko ima svoje računalo, a osim povremenog "pucanja” veza, drugih poteškoća zasad nisu imali.

- I sin i kćer imaju svoja računala, a kćer mi je u školi dobila i tablet kako bi mogla pratiti online nastavu. Ne znam kako bismo funkcionirali da nije tako, da moraju “dijeliti” računala. Mislim da bi bilo nemoguće na taj način pratiti nastavu, s obzirom da oboje imaju nastavu prijepodne - rekla je.

Za razliku od proljeća, kada se sve svodilo na slanje materijala kojeg su učenici sami, uz pomoć roditelja morali savladavati, sada je online nastava puno bolje organizirana.

- Rekla bih da su se i nastavnici sada bolje “ufurali” u cijelu tu priču, premda to iskreno ovisi o svakom nastavniku pojedinačno - rekla je majka četvero djece iz okolice Varaždina... 

Jesu li školarci opterećeni, nedostaju li im prijatelji i kako je online nastava povezala braću i sestre pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u