JESENSKI ROK U srednjim školama Varaždinske županije 235 slobodnih mjesta: gdje se osmaši još mogu upisati? Foto: Ilustracija/Varaždinska županija

JESENSKI ROK U srednjim školama Varaždinske županije 235 slobodnih mjesta: gdje se osmaši još mogu upisati?

IHR/Varaždinske vijesti | 7.8.2020. u 09:30h | Objavljeno u Društvo

U srednjim školama Varaždinske županije za jesenski upisni rok ostalo je 235 slobodnih mjesta u prvim razredima srednjih škola i to u trogodišnjim i četverogodišnjim programima, ali i privatnim gimnazijama. Prema okvirnom broju slobodnih mjesta koju je na mrežnim stranicama objavio Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole, koja je ažurirana 5. kolovoza, najviše je slobodnih mjesta u prvim razredima ostalo u Srednjoj školi “Arboretum Opeka” Marčan, a najmanje u Strojarskoj i prometnoj školi, Elektrostrojarskoj školi te Gospodarskoj školi Varaždin.

Cvjećari, kuhari, mesari...

U Srednjoj školi “Arboretum Opeka” Marčan za jesenski upisni rok ukupno je 38 slobodnih mjesta. Najviše, ukupno 10, ima u trogodišnjem programu cvjećar. Devet mjesta ima još za kuhare (JMO), program koji se izvodi prema jedinstvenom modelu obrazovanja, sedam za četverogodišnji program veterinarski tehničar, pet slobodnih mjesta još ima u programu poljoprivredni gospodarstvenik, četiri za pomoćni vrtlar - TES i tri mjesta za pomoćnog kuhara/slastičara - TES.

U Glazbenoj školi Varaždin za jesenski rok ostalo je ukupno 31 slobodno mjesto, a u jesenskom roku mjesta ima i u privatnim gimnazijama. Prema podacima Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti za jesenski rok ostalo je još 16 slobodnih upisnih mjesta, a u Privatnoj varaždinskoj gimnaziji s pravom javnosti ukupno 35 slobodnih mjesta: 20 u jezičnoj gimnaziji i 15 u općoj gimnaziji uz skupinu predmeta na stranom jeziku.

U Graditeljskoj, rudarskoj i prirodoslovnoj školi Varaždin za jesenski rok ostalo je ukupno 19 slobodnih upisnih mjesta: 13 u prirodoslovnoj gimnaziji, tri za rudarskog tehničara i tri za trogodišnje zanimanje zidar.

U Srednjoj strukovnoj školi Varaždin ostalo je 15 slobodnih mjesta za jesenski upisni rok: četiri mjesta za galanteriste (JMO), po tri mjesta za mesare (JMO) i krojače (JMO), dva mjesta za pomoćne pekare - TES te po jedno mjesto za pekare (JMO), autolakirere (JMO) i soboslikar/ličilac (JMO).

U Srednjoj školi Novi Marof ostalo je još sedam mjesta u općoj gimnaziji i osam mjesta za trogodišnje zanimanje prodavač. Prema popisu Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, Srednja škola Ludbreg ima 11 slobodnih mjesta za jesenski upisni rok: dva za pomoćnog vrtlara - TES, dva mjesta za tokare (JMO) i tri za pekare (JMO), te četiri za prodavača DON. Mjesta u jesenskom roku ima i Srednja škola Ivanec i to dva slobodna mjesta u programu opće gimnazije i 13 za prodavače.

U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin za jesenski upisni rok ostalo je troje mjesta za limare, trogodišnje zanimanje vrlo deficitarno na tržištu rada, u Gospodarskoj školi Varaždin osam mjesta za administratora (prilagođeni program), a u Elektrostrojarskoj školi Varaždin dva mjesta za dvogodišnji program zavarivač.

Bez jesenskog upisnog roka

Jesenskog roka neće biti na Prvoj i Drugoj gimnaziji Varaždin te Medicinskoj školi Varaždin.

Upravo je na te škole, kao i zanimanja u području strojarstva i elektrotehnike, bila najveća navala osmaša ove godine u ljetnom upisnom roku, što je nedavno potvrdio i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

U srednje škole u Varaždinskoj županiji u ljetnom upisnom roku upisano je ukupno 1.880 učenika, što je 91,6 posto popunjenosti mjesta u srednjim školama. Ove godine upisano je sedam učenika više u odnosu na prošlu godinu, a gotovo 10 posto učenika dolazi iz drugih županija.

Prijave 21. kolovoza

Jesenski upisni rok za upis u prve razrede srednjih škola započinje 21. kolovoza, prijavom obrazovnih programa. Prijave programa koji zahtijevaju dodatne provjere završit će 24. kolovoza, a dodatne provjere i unos rezultata tih provjera održat će se 25. kolovoza. Odabir obrazovnih programa zaključat će se 28. kolovoza, kada će se započeti s ispisom prijavnica. Konačne ljestvice poretka objavit će se 1. rujna ove godine, dok je dostava upisnica u srednje škole 2. rujna, objavljeno je na mrežnim stranicama Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole.