Jednosmjensku nastavu imat će sve škole u Varaždinskoj županiji nakon ulaganja u još četiri osnovne škole

MGA/VV | 11.12.2019. u 19:26h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- U školstvo na području Grada Ivanca je Varaždinska županija u vrijeme mojeg prvog mandata uložila 43 milijuna kuna, a od 2017. godine do danas, u drugom mandatu, uloženo je više od 18 milijuna kuna. Preostala je još jedino dogradnja Osnovne škole Ivanec kako bi se i u toj školi uvela jednosmjenska nastava. Županija je spremna za pokretanje tog ulaganja s obzirom da je financirala i završila svu potrebnu dokumentaciju, a sada jedino čekamo odluke Grada Ivanca, Ministarstva znanosti i obrazovanja i hrvatske Vlade – rekao je župan Radimir Čačić danas, 11. prosinca, u Srednjoj školi Ivanec, gdje se susreo s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak i gradonačelnikom Ivanca Miloradom Batinićem. U Ivancu su bili i zamjenik župana Tomislava Paljak te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Ministrica Blaženka Divjak je potvrdila da je javno-privatno partnerstvo jedan od modela putem kojeg se može dograditi škola, dok je gradonačelnik Batinić naveo da će Gradsko vijeće Ivanca na današnjoj sjednici raspravljati o odluci Županijske skupštine da se u dogradnju OŠ Ivanec ide po modelu JPP-a.

Župan Čačić je istaknuo da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dosad izdvojilo 0 kuna za projekte Varaždinske županije u školstvu, u kojem je predvodnik u Hrvatskoj. Upravo u Srednjoj školi Ivanec je Županija uredila i Učionicu budućnosti s prijenosnim računalima, interaktivnim namještajem, 3D printerom, kamerom, interaktivnom i drugom opremom. Uloženo je gotovo milijun kuna, od čega je 75 posto izdvojila Županija, 10 posto sama škola, a 15 posto Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Uz to, pri kraju je energetska obnova školske zgrade, OŠ Radovan je već obnovljena, a slijede obnove područnih škola Gačice, Prigorec i Kuljevčica.

- Kad bi se model Varaždinske županije primijenio u cijeloj Hrvatskoj, rezultati uspješnosti bili bi 2,5 puta bolji. Ministarstvo obrazovanja će napokon ulagati u našoj županiji, u izgradnju OŠ Sveti Ilija. Projekt je vrijedan 56 milijuna kuna, od čega će Ministarstvo izdvojiti 80 posto. Varaždinska županija kontinuirano izdvaja najviše u Hrvatskoj za osnovno obrazovanje, pa tako i ove godine više od 50 posto proračuna. Dosadašnja ulaganja realizirali smo europskim i vlastitim sredstvima bez ijedne kune iz budžeta Ministarstva obrazovanja te Ministarstva graditeljstva. Trenutno je 94 % naših škola u jednosmjenskoj nastavi, a nakon dogradnje i rekonstrukcije OŠ Veliki Bukovec, OŠ Martijanec i OŠ Ivanec te izgradnje OŠ Sveti Ilija, sve škole će imati nastavu u jednoj smjeni – rekao je župan Čačić.

Označeno u